Endüstriyel Tasarım Belgesi İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

    Ürünün tasarımı; son üründe veya taslak halinde, tamamında veya bir kısmında bulunan ürün görünüşüne dair özellikler bütünüdür. Ürünün tasarlanma amacı endüstri ve sanayi sektöründe satışı ve kullanımı ise bu bir endüstriyel tasarımdır.

    Endüstriyel tasarım tescil belgesi ile, üretilmiş veya taslak durumundaki tasarımın korunması hedeflenirken, ürünü benzerlerinden ayıran renk, şekil, doku ya da malzeme gibi özellikler de belirlenir. Tescilli bir endüstriyel tasarım fikrinin çalınması durumunda tasarım sahibi tasarım tescil belgesini beyan ederek tasarımını koruyabilir ve bütün haklarına sahip olduğunu gösterebilir. Tasarım tescil belgesini almak için Türk Patent Enstitüsü’ne müracaat etmek gerekmektedir.

    Tasarım Tescil Prosedürü” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.

    Endüstriyel Tasarım Tescili Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Tasarım tescili başvurusu yapmak için, başvuruyu yapacak firmanın;

    • gerçek ya da tüzel kişiliğin temel bilgileri

    Temel bilgiler; başvuruyu yapan gerçek kişi ise ad soyad, kimlik numarası, adres ve iletişim bilgileri, tüzel kişilik/şirket adına yapılan başvurularda şirket unvanı, vergi dairesi ve numarası, adres ve iletişim bilgileri olarak sıralanmaktadır.

    • İmzalı başvuru formu
    • Vekil durumunda vekaletnamesi
    • İmza sirküsü
    • Rüçhan talebi var ise rüçhan belgesi
    • Tescillenmek istenen tasarımların özelliklerini belirgin biçimde yansıtan fotoğraf ya da çizimler
    • Ve son olarak tasarım tescil ücreti ile Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulmalıdır.

    Gerekli evrakların teslim edilmesini takiben ürün incelemeye tutulur ve uygun bulunması durumunda sicil kaydı gerçekleştirilir. Herhangi bir itiraza karşın tescilin sicil kaydı bir süre açık durumda bekletilir. İtiraz gelmez ise tasarım tescili 6 ila 12 ay içerisinde gerçekleşirken, itiraz durumunda bu süre 9 ay veya daha uzun olabilmektedir.

    Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?

    Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

      Tasarım Korumasının Geçerliliği Ne Kadardır?

      Tescillenen tasarım, tasarım koruma süresince korunur ve sahibine bazı avantajlar sağlar. Bu süre başvuru tarihinden itibaren 5 yıl iken, beşer yıllık dönemlerde tescil yenilemesi ile toplam 25 yıla kadar uzatılabilmektedir. Tasarım tescili sayesinde sunulan haklar, koruma süresinin dolması veya tescilin yenilenmemesi ya da tescil sahibinin haklarından vazgeçmesi durumunda kaybedilir.

      Endüstriyel Tasarım Tescili Ücretleri Nedir?

      Tasarım tescil ücretlerinin yer aldığı Türk Marka ve Patent Kurum’u sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Ücretler değişiklik gösterebilmekte olup , güncellemeleri resmi siteden takip edebilirsiniz.

      Endüstriyel Tasarım Belgesi Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

      0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Endüstriyel Tasarım Belgesi yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

        Tasarım Tesciline Itiraz Edilebilir Mi?

        Tasarım tesciline, yayın tarihinden itibaren 6 ay süre ile itiraz edilebilir. Gerçek ya da tüzel kişiler ile ilgili meslek kuruluşlarınca Türk Patent Enstitüsü’ne yapılabilen itirazlarda gerekçeler açıkça belirtilmelidir. Enstitütü, kendisine yapılan itirazları gerekçesiyle beraber başvuru sahibine gönderir ve 3 ay içerisinde kendi görüşlerini bildirmesini bekler.

        6 aylık yasal itiraz süresinin aşılması durumunda ise itiraz için adli mahkemelere dava açılabilmektedir. Türk Patent Enstitüsü’nde Yeniden Inceleme Ve Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilmeye alınan, itiraza konu olmuş tescilli tasarımların akıbetine karar verilirken itiraz edenin itirazının yazılı ibrazı bir zorunluluktur. 

        Endüstriyel Tasarım Belgesi Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

        Endüstriyel Tasarım Belgesi hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.