Sistem Belgelendirme İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

    İşletmeler çalışma hayatında, faaliyetlerini daha verimli ve kaliteli hale getirmek için birtakım standartlar çerçevesinde yürütmektediler. İşletmelerin göz önünde bulundurduğu bu şartlara her yönden uyumluluğunu göstermek adına sistem belgelendirme işlemi yaparak kanıtlamaları gerekmektedir. Bu yazıda sistem belgelendirme nedir, sistem belgelendirme kurulumu, sistem belgelenirme çeşitleri ve faydaları gibi konulara değineceğiz.

    ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi” yazımız ilginizi çekebilir.

    Sistem Belgelendirme Nedir?

    Örgüt ve çalışanların iş sahasında yer alan projelerine yön veren Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nin başta gelen çalışması, sistem bilgilendirmedir. Bütün çalışmalar iş güvenliği ile yürütülmekte ve iş yerinin üretim kalitesini yükseltme amacı gütmektedir. İşletmelerin izlemesi gereken belli standartlar vardır ve bunlar Türk Standartları Enstitüsü tarafından açıklanmaktadır.

    Bu standartları sağlayan şirketler belirli bir süre boyunca her standartın uygunluğu sistem belgelendirme yapılarak kanıtlanmaktadır. Sistem belgelendirme bütünüyle profesyonel şekilde yürütülen bir süreçtir. Sistem bilgilendirmede öncelikle kalite için gereken evraklar hazırlanmaktadır. İşletme çalışanlarına eğitim verilmeli ve altyapı geliştirilmelidir.

    Sistem Belgelendirme Kurulumu

    Belgeleme sistemi kurulduktan sonra bir ay deneme süreci çalışmaları yapılmaktadır. Ardından belgelendirme kuruluşuna başvurulmaktadır. Bu sürecin tamamı için profesyonel destek tercih edilmelidir.

    Uzmanlar aracılığıyla denetleme yapılır ve bunun devamında iş yeri uygunluğu sağlamışsa sistem belgelendirme yapılmaktadır. Son olarak bir iki yıl süreyle işletmenin belgeye uygunluğu değerlendirilmektedir.

    Sistem Belgelendirme Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

    Sistem belgelendirme çeşitleri arasında dünya genelinde 1.000.000’dan fazla işletmede uygulanan ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi genel yönetim sistemi haline gelmiştir.

    • ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi

    Kalite Yönetim Sistemin’de müşteri memnuniyetinin daima artırılması hedeflenmektedir. Daimî iyileştirme ve geliştirme hedefi esas olduğundan, organizasyonun iç ve dış yapısında planlı ve sürekli şekilde denetimler ve kayıt işlemleri gerçekleştirilip uzun süreli fayda sağlanmaktadır.

    Sistem, süreklilik odaklıdır ve bunu hep korumaya çalışmaktadır. Bu sayede karlılığı daimi olarak artırmakta ve kalite yönetim sistemi referanslarının korunmasına olanak sağlamaktadır.

    • ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi  

    Dünya genelinde emniyetli gıda tedarik edilmesi amacıyla hazırlanmış yeni bir standarttır. Bu standart sayesinde gıda güvenliği için tehlike oluşturabilecek durumlar belirlenmekte ve işletmelere bazı yükümlülüklerin şartı talep edilmektedir.

    Bu gerekliliklerin tarladaki çiftçiden, taşıma, depolama çalışanlarına ve toptancı, perakendecilere ve restoranlara kadar ortak olması hedeflenmektedir. Standardın bu kadar büyük bir sistemde yer alması, jenerik bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir.

    Bu standardın faydaları; piyasada güven sağlama, uluslararası ilişkilerin artması, işletmeler için rekabet gücünün kazanılması ve kalite kültürüne adapte olma ve bunu geliştirme gibi olumlu edinimler sağlamaktadır. Siz de danışmanlık hizmeti almak için Defans Patent’e ulaşın.

    Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?

    Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

      • TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi

      Çevre Yönetim Sistemi ise çevre yönetim sistemlerinin standartlarını gerçekleştirmek üzere düzenlenmiştir. İşletmelerin çevre hakkında duyarlılıklarının artması ve Dünya’nın giderek kirlenmesi ile bu gibi standartlara ihtiyaç duyulmuştur.

      Bu standart ile organizasyonların uzun süreli ve devamlı olarak gelişmesine önemli boyutta katkı sağlanmaktadır. Süreçlerin dizaynı ve değerlendirilmelerinde çevre faktörleri göz önünde bulundurulmaktadır. ISO 14001 Standardı, çevre yönetim sistemlerini bir standarda uydurmak amacıyla oluşturulmuştur.

      Bu sayede çevre bilinci yerleştirilir, rekabet üstünlüğü elde edilir ve çalışma motivasyonu gibi birçok önemli unsur elde edilir.

      • ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

      Yazılım sektöründe bilgi güvenliğini sağlamak amaçlamaktadır.

      • ISO 45001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi

      İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, ağır sanayi sektöründe üretim gerçekleştiren işletmeler için hayati önem taşır. Bu sistem sayesinde iş kazası ve riskler en aza indirgenir.

      • ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi

      Firmaların, sektörü ne olursa olsun uygulaması gereken bu kalite sistemi, müşteri memnuniyeti yönetim sistemidir. Özellikle kurumsallaşmak isteyen firmalar için oldukça önem arz etmektedir.

      • ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi

      Tıbbi cihazlar için kalite yönetim sistemidir ve tıbbi olarak her türden üretimde bulunan, satış ya da şekil olarak sürecin içinde olan firmaların üretim standartlarını belirleyen belgedir.

      • ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi

      Son olarak bir enerji yönetim sistemidir ve enerjinin verimli kullanılabilmesi için gereklilikleri açıklar.

      Ek olarak farklı ürünler ve ürün güvenliğinin onaylanması için geliştirilen ‘CE‘ işareti de bulunmaktadır.

      Patent Tescil Danışmanlığı Nedir?

      Patent danışmanları, buluşun patent tesciline uygun olup olmayacağı konusunda bilgilendirme yapmaktadır. Eğer gerekirse işletmelere patent hususunda eğitimler verilmektedir.

      Aynı zamanda patent danışmanı sizin için buluşunuzun yeni olup olmadığını araştırır ve benzerlik gösterebilecek potansiyel buluşların olup olmadığını bularak sizlere yardımcı olur.

      Buluşunuzun bir benzerinin tescili yapılıp kamuya mal olmuşsa eğer başvuru yapmamanızı önermektedir. Bu sayede hali hazırda daha önceden alınmış bir tescile başvuru yapmış olmanızdan dolayı ortaya çıkabilecek problemlerle karşılaşmamış olursunuz.

      Patent tescili 4 veya 5 yıl sürebilir ve bunun için patent tescil danışmanı tescil işlemi gerçekleşinceye kadar sürecin her gelişmesini takip etmektedir.

      Kalite Yönetim Sistemleri Nedir?

      Kuruluşlar müşterilerini memnun etmek için bir kalite hedefi belirlemektedir. Kalite yönetim sistemleri ise bu hedefe ulaşma yolunda sürdürülen faaliyetlerin planlı ve stratejik bir şekilde yürütülmesidir. Diğer bir deyiş ile kalite yönetim sistemleri, müşteri memnuniyeti hedeflenirken, işletmenin sürekli olarak iyileşmesi için çabalamak olarak tanımlanabilir.

      İşletme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayarak, her an raporlanabilir verilerle çalışma imkanı veren kalite yönetim sistemleri sayesinde işletme içindeki ekip çalışmaları da desteklenmektedir. Kalite yönetim sistemleri, 20. yüzyıldan itibaren ortaya çıkan ve hala geliştirilen sistemlerdir.

      Kalite yönetim sistemleri, tüketici talepleri ile şekillenerek ürün ya da hizmet kalitesini ön planda tutan, yönetim kalitesini ve verimliliği de arttırmayı hedefleyen yazılımdır. Merkezi müşteri olan bu sistemler, daima yenilenme ve gelişme odaklı faaliyetler yaratmak için çabalamaktadırlar. Sizler de danışmanlık hizmeti almak için hemen Defans Patent’e ulaşın.

      Sistem Belgelendirme Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

      0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da sistem belgelendirme yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

        Kalite Yönetim Sistemlerinin Amaçları Nedir?

        Ürün üretim süreci, tamamlanmış ürün ya da hizmetlerin tasarımı, üretimi, satışı ve satış sonrası hizmetlerinin tümünde yürütülen süreçlerde kalite standartlarının gereklilikleri yerine getirilmesi amaçlanmaktadır.

        Kalite yönetim sistemleri, işletmelerin organizasyon yapısının da dahil olduğu, sunulan hizmet ya da ürünün kalitesini etkileyebilecek her unsurda hataları azaltmayı ve mümkünse ortadan kaldırmayı, ileride oluşabilecek hata ve problemleri öngörerek gerçekleşmesini engellemeyi hedeflemektedir.

        Oluşturulan kalite yönetim sistemlerinin etkin ve etkili bir şekilde uygulanması, kaliteli ürün ve hizmetler üretilmesini sağlayarak, müşterilerin memnuniyetini ortaya çıkartacaktır.

        Kalite Yönetim Sistemi Nasıl Kurulur?

        Organizasyon yapısına göre kurulumunda ve uygulama çalışmalarında farklılıklar gösterebilen kalite yönetim sistemleri için işletmeler aşağıdaki adımları çalışmalarına entegre etmelidir.

        • Eğitim
        • Süreç tanımı ve dokümantasyon
        • Sistemin denenmesi / pilot uygulama
        • Düzeltme ve problemlerin giderilmesi
        • İç denetim
        • Belge alma
        • Sürdürülebilir iyileşme

        Yukarıdaki aşamaların işletme yönetişim faaliyetlerine entegrasyonu, sürekli gelişim ve kaliteli iş süreci için olması gereken sistemin standartlarını yerine getirir.

        ISO Nedir?

        ISO, 23 Şubat 1947 yılında kurulan ve merkezi İsviçre‘nin Cenevre kenti olan Uluslararası Standartlar Kurumu‘dur. ISO, ülkemizin de içinde bulunduğu 138 üye ülkeye sahiptir ve kalite belgelerinin geçerliliği dünya çapındadır.

        ISO Belgesi Almanın Faydaları Nelerdir?

        Geliştirilmesi kapsamlı ve tutarlı bir çalışma olan ISO standartları dünya çapında her sektörde uzmanlık bilgileri barındırmaktadır. Böylece kalite belgeleri, işletme için güvenli ve tutarlı bir yol gösterici olmakla beraber bir çok fayda da sağlamaktadır. Bu faydalar:

        • Ürün ve hizmet gelişiminde,
        • Üretim ve tedarikte verimlilikte,
        • Tüketicilerin kalite, güvenlik, güvenirlilik, ürün ya da hizmet açısından korunmasında,
        • Yaygın problemler için çözümlerde,
        • Verimliliği arttırmakta,
        • İş uygulamalarını uzun ve kısa vadede yönlendirmekte,
        • Yeniliklere adaptasyon ve ürün ile birleştirilmesinde,
        • Yeni teknolojilerin işletme tarafından benimsenmesinde,
        • Her aşamada müşteri memnuniyeti sağlanmasında,
        • Uluslararası ticaretin kolaylaşmasında,
        • Daha adil ticaret sistemi gelişmesinde, ön plana çıkmaktadır.

        ÜTS NEDİR?

        Ürün Takip Sistemi, ülkemizde üretilmekte olan ya da ithal edilen tıbbi cihaz, medikal aletler ve kozmetik ürünlerinin üretim bandı aşamasından satış sürecine kadar teker teker takibini sağlayan aynı zamanda son kullanıcıya kadar ürün takibi yapılabilen bir altyapıdır.

        FSC NEDİR?

        Orman Yönetim Konseyi’nin dünya genelinde 1993 yılında kurulan bir organizasyonudur. Orman yönetimi ile ilgili standartların oluşturulması, ürünlerin etiketlenmesi ve belgelendirilmesi gibi vazifeleri olan kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur.

        Amaçları, dünya genelinde orman ürünlerinin doğru kullanımı ve bununla ilgili standartların oluşturulup yönetilmesi ve işletmelere uygunluğunun denetlenmesidir.

        GLP NEDİR?

        GLP iyi laboratuvar uygulamaları ise klinik araştırmalarının dışında çevre ve sağlık güvenliği için çalışmaların yürütülmesi, takip edilmesi, kaydedilmesi ve arşivlenmesi gibi şartları yönetim sistemi içinde bulunduran bir kalite güvence altyapısıdır.

        Sistem Belgelendirme Süreci Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

        Sistem belgelendirme hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.