Marka Tescili için Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Patent
İçindekiler
- 1 Patent Nedir?
- 2 Patent Hakkı Nedir?
- 3 Patent Belgesi Nedir?
- 4 Patent İşareti Nedir?
- 5 Patent Çeşitleri ve Patent Sınıfları Nelerdir?
- 6 Patent neden gereklidir? Patent almanın faydaları nelerdir?
- 7 Patent ve faydalı model arasındaki fark nedir?
- 8 Marka ile patent arasındaki fark nedir?
- 9 İncelemeli ve incelemesiz patent farkı nedir?
- 10 Patent hakkı süresi ne kadardır ve patent kaç yıl korunur?
- 11 Patent örnekleri nelerdir?
- 12 Patent benzerliği nedir?
- 13 Patent nelere verilmez?
- 14 Patent ihlali nedir?
- 15 Patent cezası nedir?
- 16 Patent dava örnekleri nelerdir?
Şahıs ya da kurum olarak gerçekleştirmiş olduğunuz buluşunuzu koruma altına almak adına patent alabilirsiniz. Buluşunuzun taklit edilmesi, çalınması ya da ithal edilmesi gibi durumlara karşı alacağınız patent hakkı ile belirli bir süre buluşunuzu koruyabilirsiniz. Emek hırsızlığına karşı gelmek amacıyla patent hakkı ile tüm buluşlarınızı güvence altına alabilirsiniz. Yazımızda patent ne demek, nedir ve nasıl alınır, patent almanın faydaları, telif ve patent hakkı nedir tüm detaylarıyla paylaşıyoruz.
“Faydalı Model” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.
Patent Nedir?
Patent, kişi ya da kurum tarafından gerçekleştirilmiş olan buluşların patent hakkı ile belirli bir süre boyunca yasal olarak fikri ve sınai haklarının alınmasıyla meydana gelebilecek hak ihlaline karşı korunmasıdır. Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent Enstitüsü) tarafından verilmekte olan patent belgesini başvuru koşullarını tamamladığınız takdirde alabilirsiniz. Birden fazla kişi tarafından gerçekleştirilen buluşlarda talep edilen patent hakkı her bir kişi için eşit olarak verilmektedir.
Patent Hakkı Nedir?
Patent hakkı, bir şahıs veya kuruma ait olan buluşun belirli bir süre zarfında tüm haklarının korunması ve ilgili buluşa dair ithal etme, üretme ve satma gibi faaliyetlere karşı korunmasıdır. Bu hak ile buluşunuzu mevcut sürede güvence altına alabilirsiniz. Patent hakkı için alınması gereken patent belgesini Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE)’na başvurarak talep edebilirsiniz.
Patent Belgesi Nedir?
Gerçekleştirilen buluşun belirli kriterleri sağlaması durumunda alınan patent hakkının somut bir kanıtı olarak verilen patent belgesi faydalı, incelemeli ve incelemesiz olması durumlarına göre belli sürelerde geçerlidir. İncelemeli patent belgesi süresi 20 yıl olmakla beraber, incelemesiz patent tescili süresi 7 yıl, faydalı modelde 10 yıl olarak geçerlidir.
Patent İşareti Nedir?
Patent işareti marka logolarında karşımıza çıkan R, TM ve C işaretleridir. Markaların tescillerini simgeleyen bu işaretlerden R işareti, marka ile ilgili olan tüm hakların alınmış olduğunu gösteren uluslararası bir işarettir. C işareti, eser olarak nitelendirilen ürünlerin tescilini simgeler. TM simgesi ise markanın ticari marka olduğunu simgeler. R işareti için bekleme süresinde TM işaretini kullanabilirsiniz.
“Markalarda Bulunan “R” (®) İşareti Neyi Temsil Eder?” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.
Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?
Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Patent Çeşitleri ve Patent Sınıfları Nelerdir?
Patent çeşitleri faydalı model, incelemeli ve incelemesiz patent olarak sınıflandırılmaktadır. Türk Patent ve Marka Kurumu eski ismiyle Türk Patent Enstitüsü tarafından verilmekte olan patent belgesi ile farklı sınıflara ait buluşlarını için farklı sürelerde koruma sağlayabilirsiniz.
Patent neden gereklidir? Patent almanın faydaları nelerdir?
Patent tescili buluşunuzun üretilmesi, satılması ve ithal edilmesi gibi durumlara karşı alabileceğiniz son derece önemli bir hakkınızdır. Alacağınız patent ile buluşunuzun ait olduğu sınıfa göre belli süreler içerisinde koruma sağlayabilirsiniz. Patent alarak buluşunuzu emek hırsızlığına karşı yasal hakkınız ile korumuş olursunuz. Patent nerelerde kullanılır sorusuna bir cevap olarak ise buluş ya da markanızın ihlal olabileceği tüm konularda haklarınızı kullanabilirsiniz.
Patent ve faydalı model arasındaki fark nedir?
Bir buluşunun patent tescili alabilmesi için yenilik, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartlarını sağlaması gerekir. Aynı zamanda patent tescili buluşu yaklaşık 20 yıl korumaktadır. Faydalı modelde ise buluşun araştırma ve inceleme yapılmasına gerek kalmadan 10 yıl olarak korunmaktadır.
Marka ile patent arasındaki fark nedir?
Marka işaretleri, markaların tüketicilerin zihninde yer kazanarak ayırt edilmesini sağlayan, markanın hizmetlerinde ve ticari mallarında kullanılan simgelerdir. Bahsedilen marka işaretlerinin marka tescili ile güvence altına alınmasıyla markanın fikri ve sınai hakları korunur.
Patent ise buluşların fikri ve sınai haklarını korumaktadır. Kısacası markalar marka tescilleri, buluşlar işse patent tescili alabilmektedir.
İncelemeli ve incelemesiz patent farkı nedir?
İncelemeli patent tescili için araştırma raporu gerekli aşamaları geçtikten sonra tekrar inceleme ofisine gönderilir. İşlem sonunda 6 ay sonra belge alınır. İncelemesiz patent tescili için 6 aylık ilan bitimi sonunda alınır. İkisi arasındaki temel fark incelemesiz 7 yıl, incelemeli 20 yıl korunur.
Marka Tescili Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka tescili yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Patent hakkı süresi ne kadardır ve patent kaç yıl korunur?
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere patent tescil belgeleri kendi arasında sınıflara ayrılmaktadır. Türk Marka ve Patent Kurumu’nda sunmuş olduğunuz araştırma raporunuzun gerekli 3 özelliği sağlamadığı taktirde buluş faydalı model olarak değerlendirilmekte ve bu faydalı model tescil belgesi 10 yıl geçerlilikte korumaktadır. 3 özelliği sağlayan buluşlar patent hakkına sahip olabilir fakat sundukları araştırma raporunun incelemeli ya da incelemesiz süreçlerinden birini seçmeleri gerekir. Bu durumda patent hakkı süresi incelemeli patent 20 yıl, incelemesiz patentte 7 yıl süre geçerlidir.
Patent örnekleri nelerdir?
Patent hakkına örnekler verecek olursak Gilette tarafından geliştirilmiş tıraş makinesini gösterebiliriz. 1895 yılında geliştirilen tıraş makinesi ile 1904 yılında Birleşik Devletler’de patent alan Gilette günümüzde dahi kullanılan bir başarıya imza atmıştır.
Patent benzerliği nedir?
Patent benzerliği sıklıkla marka patentlerinde karşımıza çıkmaktadır. Gerçekleştirilen buluş adına ya da marka adına talep edilen patent hakkını alabilmek için başvuru yapılmadan önce detaylı bir şekilde araştırma yapılmalıdır. Firmamız tarafından sunulan bu hizmet ile ürününüzün ya da markanızın daha önce yapılıp yapılmadığı ulusal ve uluslararası olarak araştırılır ve tescil süreci yürütülür.
Patent nelere verilmez?
Bir buluşun patent hakkını ve patent belgesini alabilmesi için iç temel özelliği içermesi gerekmektedir. Bunlar yenilik, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilirlik. Aynı zamanda patent verilmeyen bazı konular bulunmaktadır. Bunlar keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar patent tescili alma hakkı dışında kalmaktadır.
Patent ihlali nedir?
Patent hakkı almış bir buluşun başka kişiler tarafından izin alınmaksızın üretim, satış ve ithal etmek gibi faaliyetlerde bulunması olayları patent ihlaline girmektedir. Bu ihlal buluşun kısmen ya da tamamen taklit edilmesiyle gerçekleşir. Patent tescilinde bulunan hakların izin alınmadan istismar edilmesi ile ihlal edilmesin olayına karşı olarak dava açma hakkı bulunmaktadır.
Patent cezası nedir?
Patent hakkı ile Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 39. maddesine göre yayınlanan tarihten itibaren ihlal söz konusu olduğunda hak sahibi, ihlal gerçekleştiren kişilere hukuk ve ceza davası açabilmektedir. Hak sahibi Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulunarak kamu davası açabilmektedir. Şikayette bulunulması ile taklit mallara el konulur. Dava sonucunda ihlal gerçekleştiren kişilere 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası uygulanmaktadır.
Patent dava örnekleri nelerdir?
Patent hakkına sahip olan kişi, buluşuna karşı gerçekleştirilen saldırılarda dava açma hakkına sahiptir. Patent davaları 5 sebep ile açılabilir. Bunlar patent iptali davası, tecavüzün tespiti davası, tecavüzün durdurulması ve önlenmesi davası, tecavüzün giderilmesi davası ve maddi ve manevi tazminat davasıdır.
Marka Tescil Süreci Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Marka tescili, marka araştırma süreci, marka tescil sınıfları hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.