Marka Tescil Süreci İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Marka Patent Tescil
İçindekiler
- 1 Marka Tescili Nedir?
- 2 Marka Tescili Neden Önemlidir?
- 3 Marka Tescili İçin Marka Tescil Sınıfı Nedir?
- 4 Marka Tescili Nasıl Yapılır?
- 5 Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?
- 6 Marka Tescil Belgesi Nedir? Marka Tescil Belgesi Ne İşe Yarar?
- 7 Marka Tescilinde Mutlak Ret Nedenleri
- 8 Marka Tescil Edilme Süresi Ne Kadardır?
- 9 Marka Tescil Kaç Yıl Geçerli, Ne Zaman Başlar ve Ne Kadar Sürer?
- 10 Patent Tescili Nedir?
- 11 Patent Nedir?
- 12 Patent Tescil Başvuru Süreci Nasıldır?
- 13 Patent Hak Sahipliği ve Şartları
Markanın fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması için marka tescil başvurusu yapılarak marka tescil belgesi alınır. Bu yazıda marka tescili nedir, marka tescili neden önemlidir, marka tescili için marka tescil sınıfı nedir, marka tescili nasıl yapılır, marka tescil başvurusu nasıl yapılır, marka tescil belgesi nedir, marka tescil belgesi nasıl alınır, marka nasıl tescil edilir marka tescil edilme ve koruma süresi, patent nedir, patent tescili nedir, başvuru süreci nasıldır sorularına cevap vereceğiz.
Marka Tescili Nedir?
Marka tescili, ürün ya da hizmetleriniz için seçtiğiniz markanın taklitlerden yasal olarak koruma altına alınması demektir. Markanın güvence altına alınması için marka tescili çok önemlidir. Sizden başka birinin kullanmasını istemediğiniz marka isminizin kanunlar ile koruma altına alınması için, markanız Türk Patent ve Marka Kurumu tarafınca tescil edilmelidir.
Marka Tescili Neden Önemlidir?
Markanız; tüm sermayeniz, birikiminiz ve emeğinizdir. Marka tescili olmadan, markanızı tüm taklit ve marka ihlalleri tehditlerine açık hale getirirsiniz. Markanızı büyük, küçük zarara uğratabilecek tehdit unsurlarından korumak, yalnızca marka tescili ile mümkündür. Marka tescili ile markanızın geleceğini garanti altına almış olursunuz.
Aynı zamanda yeni bir firma kurulurken de marka tescil araştırması yapılmalıdır. Aksi takdirde marka tescil belgesine sahip bir firmanın marka haklarını ihlal edebilir, ticari hayatınızı riske sokabilirsiniz. Bu sebeple önce marka tescil sorgulama yapılmalı, daha sonra marka tescil başvurusu yaparak marka tescil belgesi edinilmelidir.
Marka Tescili İçin Marka Tescil Sınıfı Nedir?
Marka tescil sınıfı, marka tescili işlemlerini daha kolay bir şekilde yapabilmek adına kabul edilmiş bir sınıflandırma sistemidir. Marka tescil sınıfı, üretilen hizmet ya da ürünleri sınıflara ayrıştırır. Markanın ilgili olduğu sınıfın doğru tespit edilmesi, marka tescilinde son derece önemlidir. Yanlış yapılan marka tescil sınıfı seçimleri, markanın haklarının korunamamasına ve marka haklarının ihlal edilmesine sebebiyet verir. 34 tanesi ürünler, 11 tanesi hizmetler için olmak üzere toplamda 45 marka tescil sınıfı vardır.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Marka tescili bir süreç sonucunda elde edilebilir. Marka tescil sorgulama, marka tescili sürecin ilk aşamasıdır. Marka Tescil Başvurusu yapmadan önce marka tescil araştırma ve marka analizi yapılmalı, markanın tescil edilebilir olup olmadığının kontrolü sağlanmalıdır.
Marka tescil sorgulama ile yapılan marka araştırma ve analiz süreci sonrasında Marka Tescil Başvurusuna uygun olan markanın, bir marka tescil başvuru formu doldurup başvuru dosyası hazırlaması beklenir. Bu dosyanın gerektirdiği evrak ve belgeler tamamlandığında marka tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu’na online olarak başvuru yapılır.
Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?
“Marka tescil maliyeti nedir?” sorusu merak edilen sorulardan biridir. Marka tescil belgesi ücreti sabittir. Fakat marka tescil başvuru ücreti değişiklik gösterebilir. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sitesinde yayınladığı listede güncel marka tescil fiyatları bilgisine ulaşabilirsiniz.
Marka Tescil Süreci Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Marka Tescil Süreci yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Marka Tescil Belgesi Nedir? Marka Tescil Belgesi Ne İşe Yarar?
Marka Tescil Belgesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, uluslararası marka tescili sistemine göre, başvuru süreci tamamlanmış markalara verilen resmi bir belgedir. Marka araştırması, analizi ve marka tescili sorgulama aşaması sonucunda marka vekillerinin yapmış olduğu marka tescil başvurusu olumlu sonuçlandığında marka sahipleri marka tescil belgesi elde ederler.
Bu belgeye sahip olan marka, markasını yasal olarak koruma altına alır. Marka ismi ve amblemi gibi markaya özgün değerlerin başkaları tarafından kullanılması engellenir.
Marka Tescilinde Mutlak Ret Nedenleri
Bir işletmeye ait mal ve hizmetlerin ayırt edici özelliğinin bulunmaması,
Daha önce tescil başvurusu yapılmış veya tescil edilmiş bir marka ile aynı veya aynı türdeki mal veya hizmette benzerlik ya da aynı olma durumu,
Markanın karakteristik özelliklerini belirten işaret ve adlandırmaları tek başına içermesi,
Markanın, mal ve hizmetinin niteliği konusunda halkı yanıltacak durumların mevcudu gibi durumlar mutlak ret nedenidir.
Marka Tescil Edilme Süresi Ne Kadardır?
Marka Tescil Başvurusu yapıldıktan sonraki süreç tamamen Türk Patent ve Marka Kurumu’na bağlıdır. Marka tescili için gerekli olan marka işaretleri, ürün veya hizmet, kurum yoğunluğu gibi faktörler markanın tescil edilme süresini etkiler. Marka sahipleri adına yapılmış marka tescil başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, başvuru yapıldığı andan itibaren yaklaşık olarak 6 ay içerisinde gerçekleşir.
Marka Tescil Kaç Yıl Geçerli, Ne Zaman Başlar ve Ne Kadar Sürer?
Marka koruma süresi marka tescil başvurusu yapıldığı an itibariyle başlamış olur. Marka tescil süresi, marka tescil başvurusu yapıldığı tarihten itibaren on yıldır. Bu sebeple marka tescili, her 10 yılda bir tekrar edilmelidir.
Patent Tescili Nedir?
Daha önce başkası tarafından yapılmamış, belli bir soruna çözüm olan, üretilebilir ve kullanılabilir olan buluşların güvence altına alınması Patent Tescili ile mümkündür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından alınan Patent Tescili Belgesi ile üretilen tüm fikirler yasal olarak koruma altına alınmış olur. Markanızın, tasarımınızın, bir çözüm oluşturan fikirlerinizin üzerinde 3. kişi veya kurumların hak iddia edememeleri, hak iddia edenlerin tespiti ve cezalandırılması için Patent Tescili yaptırılması gereklidir.
Patent Nedir?
Bir soruna çözüm olan, endüstriyel üretime uygun ve sanayi kullanımını amaçlayan her yeni düşünce tasarımı birer buluştur. 3. kişi ya da kuruluşların koruma altına alınmayan buluşlar üzerinden çıkar elde etmelerine engel olabilmek adına, buluşun patenti alınıp tescil ettirilmelidir. Fikri ve sınai hakların korunarak buluş üzerindeki tüm haklara sahip olabilmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurmak gerekir. Böylelikle patent tescilini aldığınız her buluş için hak iddia edebilir konuma gelirsiniz.
Patent Tescil Başvuru Süreci Nasıldır?
Patentinin alınması istenilen buluş üzerinde bir ön araştırma yapılması gerekir. Ön araştırma, buluşun tescile uygun olduğunu, daha önce bir başkası tarafından yapılıp yapılmadığını belirlemek için önemlidir ve atlanmaması gerekir.
Ön araştırma aşamasından sonra Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvurusu yapılır. Başvuru şekli olarak incelenir, şekli inceleme sonrası başvuruda bir eksiklik bulunmazsa araştırma ve inceleme raporları düzenlenir. Tüm bu aşamaların olumlu sonuçlanması patent tescil sürecinin tamamlanması demektir.
Patent Hak Sahipliği ve Şartları
Bir buluşun patenti alındığında patentli buluş, alınıp satılabilen mallar gibi patent sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patent sahipleri, patentli buluşları üzerinde hak sahibi olur. Patent tescili ise alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur. Örneğin Türkiye’de alınmış olan bir patent, yalnızca Türkiye içinde hak sağlar.
Marka Tescil Süreci Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Marka Tescil Süreci hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.