Patent Tescil İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Patent Tescil Nedir?
İçindekiler
- 1 Türk Patent ve Marka Kurumu ile Buluşlarınızı Koruyabilirsiniz
- 2 Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Tescili İçin Ne Yapıyor?
- 3 Buluşlarınızı Ticarileştirmek İçin Patent Tescili Önemlidir
- 4 Patent Tescil Belgesi Nedir?
- 5 Patent Tescil Belgesi Neden Gereklidir?
- 6 Patent Tesciliniz Varsa Kullanım Hakları Size Aittir
- 7 Patent Almak İçin İlk Önce Ne Yapılmalıdır?
- 8 Patent Tescili Şartları Nelerdir?
- 9 Patent süresi ne kadar? Patent kaç yıl korunur?
- 10 Patent devredilebilir mi? Patent devir sözleşmesi örneği nasıldır?
- 11 Patent Tescili Devri Ticari Bir Değerdir
- 12 Patent Tescili Devri İçin Hangi Belgeler Gerekiyor?
- 13 Ticari Değerinizi Uzmanınızla Değerlendirin
- 14 Patent İtiraz Süreci Nasıl İşler?
- 15 Patent İtirazı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Teknik sorunlara yönelik üretilmiş çözümlere buluş adı verilmektedir ve buluşlar patentin konusunu oluşturmaktadır. Patent tescil belgesi sayesinde; buluş sahibi, buluşun bütün kullanım haklarını elde eder. Bu yazıda patent tescili neden gereklidir, patent alma şartları nelerdir, patent süresi ne kadar, patent kaç yıl korunur, patent devredilebilir mi, patent itiraz süreci nasıl işler konularına değineceğiz.
Eğer marka tescili ile ilgileniyorsanız “Marka Tescili Nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Türk Patent ve Marka Kurumu ile Buluşlarınızı Koruyabilirsiniz
Patent belgesi olan bir buluşun tüm kullanım hakları buluş sahibine ait olduğu için buluş, sahibinden izinsiz kullanılamaz, pazarlanamaz, çoğaltılamaz ya da satılamaz. Ürettiği bütün fikir, metot ve cihazların üzerinde hak talep edebilmek ve üçüncü şahıslara karşı koruyabilmek için buluş sahibi, ülkemizde bulunan tek yetkili kuruluş olan Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaat etmeli ve patent tescil belgesini edinmelidir.
Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Tescili İçin Ne Yapıyor?
Türk Patent Enstitü‘sü toplumun bütün kesimlerinde sınai mülkiyet bilincini arttırarak söz konusu hakları etkin bir biçime korumayı ve ticarileştirilmesine destek olmayı, ulusal ve uluslararası hamleler ile ülkemizin gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, patent tescili ve patent tescil belgelerinin sunduğu hakların korunması ile ilgili işlemleri gerçekleştirmek, sınai mülkiyet hakları ile alakalı uluslararası anlaşmaların ülkemizin faydasını gözeterek hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak Türk Patent ve Marka Kurumu’nun görevleri arasındadır.
Buluşlarınızı Ticarileştirmek İçin Patent Tescili Önemlidir
Özellikle özel kuruluşlar patent tescili ile buluş sahibi olarak marka değerlerini artırmaya önem verirler. Sadece özel kuruluşlar değil, kişiler de patent tescili yaparak buluş sahibi olabilirler. Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurularak alınan patent tescil belgesi ile buluşlara ait tüm haklar buluş sahibinin olur ve bu haklarının korunması sağlanırken, buluşun gelişim ve ticarileşme sürecine de destek verilir.
Patent Tescil Belgesi Nedir?
Patent tescil belgesi; fikri, sınai ve mülki hakların en önemli unsurlarından biri olarak; tescillenen buluşun korunduğunu gösteren, söz konusu buluşların üreticisi ve satıcısının ayırt edilmesini sağlayan resmi bir belgedir.
Patent Tescil Belgesi Neden Gereklidir?
Patent belgesinin bir diğer amacı hem hali hazırdaki buluş sahibine hem de potansiyel buluş sahiplerine haklarının korunduğunu ve desteklendiklerini göstererek daha fazla buluş için teşvik ve koruma sağlamaktır. Buluş sahibine sunulan haklar sadece buluşun tescili ve korunması sürecinde değil aynı zamanda geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi sürecinde de teşvik edicidir.
Patent tescili ile buluşa ait teknik özellikler halka sunulur ve tescillenmiş buluş, yeni buluşlar için bir ilham kaynağı olarak ülkenin ticari ve ekonomik açıdan da gelişimine katkı sağlar. Verilen patent ile, patent sahibi buluşunun sürecini, yeniliklerini, ithalini, üretimini, her şekilde kullanım ve satışını kontrol edebilecek haklara sahip olur. Danışmanlık hizmeti almak için hemen Defans Patent ile iletişime geçin.
Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?
Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Patent Tesciliniz Varsa Kullanım Hakları Size Aittir
Patent tescil belgesi ile korumaya alınan buluşun; taklit edilmesi, pazarlanması, kullanılması, ithal etmesi gibi oldukça önemli hususlarda patent sahibinin iznine ihtiyaç duyulur. Bu izin sayesinde, patent sahibinin hakları korunurken buluşun, buluş sahibine kazanç sağlayacak biçimde ve yasal yollarla sektöre penetrasyonu sağlanır.
Patent belgesi ile, buluşun ticari olarak devri veya lisans vererek kiralanması yoluyla maddi gelir elde edilebilir. Ek olarak buluş sahibinin maddi ve manevi olarak gücünü artırma, izinsiz kullanım durumlarında tazminat kazancı ve AR-GE operasyonlarına fayda gibi yararları da mevcuttur.
Patent Almak İçin İlk Önce Ne Yapılmalıdır?
Patent alarak buluşun tescil ettirilmesi için ilk adım buluş sahibinin Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunmasıdır. Buradan alınan araştırma raporu ve inceleme raporu ile buluşun patent şartlarını sağlayıp sağlamadığı araştırılır. Özellikle Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yaparken marka ve patent vekilleri ile çalışılması patent tescili başvurusu esnasında meydana gelebilecek olumsuz durumları engeller. Patent tescili yolunda danışmanlık hizmeti alabilmek için Defans Patent her zaman yanınızda.
Patent Tescili Şartları Nelerdir?
Bir buluşun tescillenebilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir.
Geliştirilen Ürüne Dair Bir Tanıtım Metni Olmamalıdır
İlk olarak geliştirilen ürünün daha önceden bilinmemesi, tescil başvuru tarihinden önce buluşa dair bir tanıtım metni ya da kaynağı bulunmaması ve Dünya çapında tanınırlığı olmaması gerekmektedir.
Buluş Uygulanabilir Olmalıdır
Ek olarak buluş uygulanabilir ya da imalatı yapılabilir olmalıdır. Bu neden ile buluşun üretiminde ortaya çıkabilecek potansiyel zorluklar ve bu zorluklara karşı gerçekçi çözümleri düşünülmeden patent tescil başvurusunda bulunulmamalıdır.
Buluş Basamağına Sahip Olmalıdır
Son olarak, ürün buluş basamağına sahip olmalıdır. Buluş basamağına sahip olmak demek; ürünün geliştirme yöntemlerinin üçüncü kişilerce bilinmemesi, kullanılan teknik bilgilerin ise belirli bir emek ve zaman içerisinde geliştirilmesi ve geliştirilmeye de açık olması demektir. Bu şartları sağlayan buluşların sahipleri, patent tescil belgesi almak için patent ücretini ödeyerek Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunabilir. Patent ücretleri Türk Marka ve Patent Kurumu’nun web sitesinde belirtilmektedir.
Patent süresi ne kadar? Patent kaç yıl korunur?
Ülkemizde buluşlara sağlanan 2 tür koruma sistemi bulunaktadır; patent sistemi ve faydalı model sistemi. Faydalı model sisteminde, patent sisteminin aksine inceleme işlemi bulunmadığından daha az maliyet ile daha kısa sürede koruma sağlanabilmektedir. Bu sistemde araştırma raporuna dayanarak 10 yıllık koruma verilmektedir.
Patent sisteminde ise; buluşun patent almak için yeterliliğinin araştırıldığı inceleme raporu aşaması bulunduğu için koruma ya da diğer bir deyişle patent süresi daha sağlam ve daha uzun sürelidir. Buluş sahibine tanınan haklar başvuru tarihinden itibaren 20 yıl süresince geçerlidir ve patent hakkı koruma süresi uzatılamaz.
Patent devredilebilir mi? Patent devir sözleşmesi örneği nasıldır?
Tescillenen buluş, sahibine üretim ve kullanım haklarının yanı sıra satışı ve geliştirilmesi üzerinde de haklar sağlayarak gelir imkânı sunmaktadır. Patent hakkı başkasına devredilebilir. Devredilen patent ile buluş üzerinde sahip olunan tüm ayrıcalık ve haklar devri alan kişi ya da firmaya aktarılmaktadır. Patent devir işlemi, devreden üzerindeki tüm hakların sona ermesine neden olur.
Patent Tescili Devri Ticari Bir Değerdir
AR-GE departmanı güçlü olan ve yaptıkları buluşlara önem veren işletmeler için devir anlaşmaları birer gelir kaynağıdır. Devredilen bir patent, buluşun ne kadar rağbet gördüğünü, sanayideki değerini ve uygulanabilirliğini kanıtlar niteliktedir. Patenti devredilen buluşun katma değeri oldukça yüksektir. Tüm başvurulmuş patent tescilleri, başvuru saatinden itibaren devredilebilmektedir.
Patent Tescili Devri İçin Hangi Belgeler Gerekiyor?
Patent devri için gerekli belgeler; devir sözleşmesi, devir alan şahıs veya tüzel kişiliğe ait resmi evraklar, vekaletname ve devir harç dekontu olarak sıralanabilir. Patent devir işlemi, buluş sahibi ve devir alan arasında noter aracılığında yapılan bir devir sözleşmesi ile gerçekleştirilir. Bahsi geçen sözleşmede, devreden, devir alan, devre konu olan ve devir bedeli yer almaktadır. Taraflar tarafından imzalanan patent devir sözleşmesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’na ait sicile kaydettirilerek geçerlilik kazanır. Eğer noter devir senedi kuruma bildirilmezse, devir işlemi tamamlanmamış olur.
Patent Tescili Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da patent tescili yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Ticari Değerinizi Uzmanınızla Değerlendirin
Patent tescilinin ticari bir değer olduğundan bahsetmiştik. Özellikle AR-GE şirketleri tarafından oldukça değer verilen patent tescillerinin devri aşamasında marka ve patent vekilleri faaliyet gösterir. Patent devir işlemleri hak kaybı yaratmaya müsait, hassas işlemler olduğu için konunun uzmanları tarafından dikkatli bir biçimde yapılmalıdır.
Patent İtiraz Süreci Nasıl İşler?
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Resmi Bültenler sayfasında bulunan Resmi Patent Bülteni’nce yayınlanan patent belgesine bazı gerekçeler ile itiraz edilebilir. Gerçek kişiler, tüzel kişiler ya da ilgili mesleğe dair kuruluşlar, patentin, patent kriterlerine sahip olmaması durumunda Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent itiraz talebinde bulunabilir, hükümsüzlük talep edebilirler.
Patent kriterlerini taşımayan bir buluşun patent tescil belgesi varsa, buluşun konusu patent hukukunda bulunan ilgili kanunlara dayanarak yeterince açıklanmamışsa, buluşun konusu ile başvurunun ilk versiyonu arasında kapsam farkı bulunuyorsa, buluşun patent belgesine itiraz edilebilir.
Patent İtirazı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Patent itirazı için gereken belgeler; itiraz talep formu, itiraz sebeplerini açıklayan teknik açıklamalar, itirazı destekleyen kanıtlar, vekalet belgesi ve ödemenin yapıldığına ilişkin dekonttur. Patent tesciline itiraz için patent başvurusundan itibaren 6 ay içerisinde, gerekli şartların sağlanması durumunda ilgili belgeler ile Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulmalıdır.
Patent sahibi, itirazlara, itiraz süresi içerisinde yanıt verebilir ya da gerekli şartları sağlayacak şekilde başvurusunu güncelleyebilir. Ek olarak, itirazın reddini talep ederek patent tescilini geri almayı da talep edebilir. Sonuçlar ise mahkeme kararı ile netleşir ve itirazın kabulü ya da reddi gerçekleştirilir.
Patent Tescili Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da patent tescili yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.