Patent Başvurusu İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Patent Başvurusu
Patent tescil, bir buluşun izinsiz olarak çoğaltılmasını, satılmasını ve taklit edilmesini kanunen engelleyen bir haktır. Buluş sahibi, buluşunun patent tescil belgesini almak ve üçüncü kişilerin buluşu üzerinde hak iddia etmesini engellemek amacıyla patent başvurusu yapmalıdır. Bu yazıda patent başvurusu nedir, patent tescil başvurusu için nelere dikkat edilmelidir, patent nereden alınır, patent nasıl alınır, patent başvurusu nasıl yapılır, patent işlemlerimi kendim yapabilir miyim, patent alma süreci nasıl işler, patent alma maliyeti nedir sorularına yanıt vereceğiz.
“Patent Nasıl Alınır?” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.
Patent Başvurusu Nedir?
Patent başvurusu, buluş sahibinin buluşunun izinsiz üretilmesini, taklit edilip kullanılmasını ve satılmasını engellemek amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu‘na patent tescil belgesi almak için yaptığı başvurudur. Patent tescil belgesi alabilmek için öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvurusu yapılmalıdır. Patent başvurusu yapıldıktan sonraki süreç olumlu işlerse buluş sahibi patent tescil belgesini almış olur. Patent tescil belgesi ile birlikte buluşunu mülk veya ticari varlık gibi satıp, kiraya verebilir.
Patent Tescil Başvurusu İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir buluşun patentini almak, izinsiz üretim, kullanım ve taklit gibi durumlarda buluşunuzu güvence altına alır. Fakat bulduğunuz buluş ile daha önceden patent tescil belgesi alınmış veya başvurusu yapılmış bir buluşun haklarını ihlal de edebilirsiniz. Bu nedenle patent işlemleri için patent tescil başvurusu yapılmadan önce buluş sahibinin bir ön araştırma yapması gerekmektedir. Bu ön araştırmanın amacı buluşun yeni olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmak, bunun sayesinde de patent işlemleri maliyetleri ve zaman kaybı gibi kaynaklardan tasarruf etmeyi sağlamaktır.
Patent tescil başvurusu yapmadan önce patent araştırma yaptığınızdan emin olun. Ön araştırma patent işlemleri için Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sunduğu hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Patent işlemleri sürecinde patent uzmanlarımız ile çalışmak sizin yararınıza olacaktır. Çünkü patent hakkı sizin lehinize olacağı gibi aleyhinize de olabilir. Patent tescil işlemlerinizi güvenilir bir şekilde halledebilmek için Defans Patent doğru bir tercih olacaktır.
Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?
Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Patent Nereden Alınır?
Patent başvurusu yapılıp patent tescili istenen buluşların patenti, ilgili ülkelerin resmi patent dairelerinden alınır. Türkiye’de patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılır ve sürecin olumlu sonuçlanması durumunda patent tescil belgesi Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan alınır.
Patent Nasıl Alınır?
Patent işlemleri için ilk ve en önemli aşamanın ön araştırma olduğuna değinmiştik. Ön araştırmadan sonra yapılan patent başvurusu ise bir diğer önemli adımdır. Patent başvurusu yapıldıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu’nun başvuruyu değerlendirmesi gerekir. Buluşun Türk Patent ve Marka Kurumu kriterlerine uyması durumunda buluş sahibine patent belgesi verilir.
Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun elektronik başvuru sistemi EPATS, çevrimiçi ortamda patent başvurusu yapmanıza olanak sağlar. Patent başvurusu için gerekli evraklar şunlardır:
- Başvuru formu
- Başvuru Ücreti Dekontu
- Tarifname
- İstemler
- Özet
- Resimler (tercihen)
Bu evrak ve belgelerin tamamlanması durumunda EPATS üzerinden patent başvurusu yapılabilir.
Patent İşlemlerimi Kendim Yapabilir Miyim?
Patent tescil belgesini alarak buluşunu güvence altına almak isteyen buluş sahiplerinin merak ettiği “Patent işlemlerimi kendim yapabilir miyim?” sorusuna açıklık getirelim. Patent işlemleri sürecini elbette ki kendiniz de halledebilirsiniz. Fakat patent işlemleri alanında uzmanlarla çalışmak her zaman daha hızlı ve garanti sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Buluşunuzun patent tescil belgesini almak üçüncü kişiler tarafınca yapılan hak ihlallerinin önüne geçecektir.
Aynı zamanda patent ön araştırması, daha önce patent başvurusu yapılmış ve patent tescil belgesi alınmış buluşlara benzer buluşlarınızın diğer buluş sahiplerinin haklarını ihlal etmesi durumuyla karşılaşma riskinizi azaltır. Bu gibi ciddi bir konunun patent firmaları tarafından değerlendirilmesi buluş sahibinin faydasına olacaktır.
Yine de bir uzmanla çalışmak istemeyenler kendileri patent işlemleri adımlarını halledebilir. Yukarıda bahsettiğimiz patent başvurusu için gerekli olan evrak ve belgelerin tamamlanması sonrasında Türk Patent ve Marka Kurumu‘na elden veya elektronik başvuru sistemi EPATS üzerinden patent işlemleri gerçekleştirilir. Yapılan değerlendirmeler olumlu sonuçlanırsa patent tescil belgesi başvurana verilir.
Patent Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Patent yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Patent Alma Süreci Nasıl İşler?
Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan her patent başvurusu için inceleme süresi 2 aydır. Bu aşamada buluşun patent tescil için uygun olup olmadığı, patent başvurusu ücretleri gibi konularda detaylı inceleme yapılır. İkinci aşamada başvurudan sonraki 12 ay içerisinde buluşun yenilikçiliği ve endüstriyel kullanıma uygunluğu değerlendirilir. Üçüncü aşama yayın aşamasıdır. Bu aşamada üçüncü şahıslar 6 ay süreyle başvuruya itiraz edebilir. Böyle bir durumda başvuru sahibinin kendini savunması için 3 ayı vardır. Değerlendirme sonucu patent başvurusu sahibi haklı görülürse süreç kaldığı yerden devam eder. Haksız görülürse patent başvurusu geçersiz hale gelir.
Hiçbir olumsuz dönüşle karşılaşılmaması durumunda 1-2 ay içerisinde patent tescil belgesi buluş sahibine verilir.
Patent Alma Maliyeti Nedir?
Patent işlemleri gibi patent başvurusu ve patent tescil süreci değişiklik gösterebilir. Bu nedenle bir patent başvurusu için net bir maliyet hesaplamak mümkün değil. Patent başvurusu aşamasının maliyeti, belge ücreti gibi durumlara ek olarak, patent işlemleri için bir uzmandan yardım alınıp alınmaması da maliyete etki eder. Güncel patent alma ücreti bilgileri için Türk Patent ve Marka Kurumu’na bakabilirsiniz.
Patent Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Patent hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.