Patent Çeşitleri İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Patent Çeşitleri
Patent, gerçek veya tüzel kişilerin, sahip oldukları fikir ve buluşları yasal olarak koruyabilmek ve kullanım haklarına sahip olabilmek için edinilmesi gerekilen belgedir. Bu belgenin, başvuru şekli açısından birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu yazımızda da sizlere patent çeşitleri hakkında bilgiler sunacağız.
Patent Çeşitleri Nelerdir?
Fikir veya buluş sahiplerinin patent tescili alma yolunda seçebilecekleri birçok yol bulunmaktadır. Seçebilecekleri bu yolları farklılaştıran sebepler vardır. Bu patent tescil çeşitleri ürünün yapılış şekline göre, direkt ürünün kendisine verilen veya başvuru süreç yöntemlerine göre farklılık göstermektedir.
Patent çeşitleri gerek konuları gereği gerekse de başvuru tarzı ile farklılık göstererek, kişilerin kendilerine en çok uyan patent türü başvurusunda bulunmalarını sağlamaktadır. Bu sayede hem başvuruda bulunan kişiye hem de başvuruyu değerlendirecek kişi veya kurumlara kolaylık sağlamaktadır. Bu sayede sizlere patent çeşitlerini anlatırken bu 4 farklı konu başlığı altında sizler için değerlendireceğiz.
Sizler de patent çeşitleri hakkında daha fazla detaylı bilgiye sahip olabilmek için hemen bizimle iletişime geçin.
Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?
Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Ürün Patenti
Bu başlıkta altında 2 farklı patent çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki olan ürün patenti, tamamıyla ürün ile ilgilidir. Ürün patenti, patentin verileceği fikir veya buluş ile ilgilidir ve bu kavramlar her yönüyle incelenmektedir. Ürünün karşılaması gereken patent şartlarını karşılayıp karşılayamadığına bakılır.
Temel olarak patent başvurusuna konu olan buluşlar, ayırt edicilik ve yenilik gibi başlıca kavramlar tarafından test edilir. Ürünün fiziki ve teknik bilgileri açısından her türlü değerlendirme ürün patentinde yapılmaktadır.
Ürünün incelemeleri Türkiye’de ilgili olan kuruluş Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılmaktadır ve aynı zamanda patent tescilini verecek olan kurumda yine burasıdır.
Usul Patenti
Usul patenti, ürün veya ürün patentine konu olabilecek herhangi bir buluşu değil, bu buluşun nasıl ortaya çıktığına odaklanan patenttir. Bu patent, buluş veya ürünlerin nasıl oluştuğunu ve eğer buluşun ortaya çıkışında belirli yöntemler kullanıldıysa, bu yöntemleri konu almaktadır. Ürünün yapılışında kullanılan özel teknikler veya ona şekil veren işlemler varsa, usul patenti bu tip konuları ele alır.
Bazı belirli ürünlerde, ürünün kendisinden çok, ürünün nasıl yapıldığı daha fazla önem arz etmektedir. Üretimde kullanılan yöntemler, zaman ve maddi açıdan ciddi derecede fayda getiriyor ise bu yöntemlerin usul patenti ile patent tescili alınmasında fayda vardır. Bu sayede sadece patent tesciline sahip olan kişi bu üretim yöntemlerini kullanacağı için maliyetlerini rakiplere nazaran daha fazla azaltarak pazarda üstünlük sağlayabilir.
Patent Çeşitleri Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Patent Çeşitleri yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
İncelemeli Patent
Bu patent türünde konu, patent tescili başvurusu yöntemi ile ilgilidir. İncelemeli patent başvurusu türünde başvuran kişi, araştırma raporunun yayınlanmasının ardından, buluş inceleme talebi ile bu süreci başlatır. İnceleme talebinin başlatılabilmesi için başvuran kişiye, araştırma raporunun yayınlanmasından sonra belirlenen süre 3 aydır. Patent başvuru sahibi muhakkak bu 3 aylık süre içinde başvuru yapması gerekir, aksi taktirde başvurusu iptal olur.
Patente konu olan ürün, patent tescil koşullarınca incelemeye tabi tutularak, uygun olup olmadığına bakılır. Uygun görülen ürün patent tesciline sahip olarak, 20 yıl korumaya sahip olur. Fakat bu süreden sonra korumanın uzatılamayacağı bilinmesi gerekmektedir.
Siz de uzman ekip arkadaşlarımızdan danışmanlık hizmeti alarak bu süreci hatasız olarak ilerletmek isterseniz hemen WhatsApp Canlı Destek Hattı’mız aracılığıyla iletişime geçebilirsiniz.
İncelemesiz Patent
İncelemesiz patent başvuru yönteminde ise, başvuru sahibinin araştırma raporunun yayınlanmasından sonraki süreçte herhangi bir inceleme başvurusunda bulunmasına gerek yoktur. Bu incelemeye gerek kalmadan patent başvurusuna konu olan buluş 7 yıl sürecek koruma hakkına sahip olmaktadır.
İnceleme raporu bir ücrete tabi olmasından dolayı incelemesiz patent, başvuran kişiye daha az maliyetle, daha az sürede tesciline sahip olmasını sağlamaktadır. 7 yıllık koruma süresi içerisinde incelemesiz olan bu patent, incelemeli patente çevrilebilmektedir.
Patent Çeşitleri Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Patent Çeşitleri hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.