Marka İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

    Marka, bir işletmenin tüm varlıklarının toplamından daha değerli, güçlü, soyut bir varlıktır. Marka işaretleri, müşterilerin zihninde marka algısı oluşturarak diğer işletmelerin ürün ve hizmetlerinden farklılaştırır. Dolayısıyla işletmenin tüm varlıklarının kaybedildiği anda dahi marka, müşterilerin zihninde yer alır. Bu yazıda; Marka nedir, marka işaretleri nelerdir, marka başvurusu nedir, marka tescil nedir, marka tescil belgesi nedir, marka tescil belgesi nasıl alınır, marka araştırma nasıl yapılır, marka patent nedir, marka patent sorgulama nasıl yapılır konularına değineceğiz.

    Marka Araştırması Nedir?” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.

    Marka Nedir?

    Yazının başında markanın, işletmenin sahip olduğu tüm varlıkları temsil eden değerli, güçlü, soyut bir varlık olduğundan bahsetmiştik. Markanın güçlü ve değerli olmasının sebebi işletmenin tüm fiziksel varlıklarının kaybedildiği anda dahi her zaman müşterinin zihninde yer alıyor olmasıdır. Marka ve marka işaretleri, ürünün ya da hizmetin kendisi ve performansı ile ilgili algı ve duyguların tümünü temsil eder. Ayrıca işletmelerin ürünlerinin, hizmetlerinin diğerlerinden ayrılmasını sağlar.

    Marka değerinin zedelenmesi durumunda müşteri kitleleri negatif etkilenerek işletme zarara uğrar. Dolayısıyla işletmeler marka tescil, marka patent tescil, isim tescil, slogan tescil, logo tescil gibi yöntemlerle marka başvurusu yaparak marka tescil belgesi edinirler. Edinilen marka tescil belgesi markayı koruma altına alır.

    Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?

    Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

      Marka İşaretleri Nelerdir?

      Marka işaretleri, marka tescili için kolaylaştırıcı bir unsur olmaktan daha ötede markayı temsil eden önemli sembollerdir. En temel işleviyle, marka müşterilerine marka hakkında bilgi verirler. Bir markanın belirli bir sembolü marka işareti olarak edinebilmesi için iki ana özelliğe sahip olması gerekir.

      • Marka işaretleri tasvir edilebilmelidir.
      • Marka işaretleri ayırt edici olmalıdır.

      Yukarıdaki iki ana özelliğe sahip olan marka işaretleri, marka başvurusu ve marka tescili için kullanılabilir. Tasvir edilebilecek marka işaretleri örnekleri olarak sözcükler, sözcük kombinasyonları, desenler, amblemler, logolar, renkler verilebilir.

      Marka için marka işaretleri belirlenirken marka vekilleri profesyonel ve detaylı çalışmalar gerçekleştirirler. Ayırtedicilik araştırması, marka araştırması ile hangi marka işaretlerinin kullanılabileceğini tespit eden marka vekilleri, marka başvurusu kabul edilmesi ve marka tescil belgesi edinilmesini kolaylaştırmaktadır.

      Marka Başvurusu Nedir?

      İşletmelerin, çeşitli marka hak ihlalleri nedeniyle zarar görmemesi için koruma altına alınması gerekir. Bu marka hak ihlalleri sınai mülkiyet hakları olarak adlandırılır. Markanın ilk uygulayıcısının ayırt edilmesini sağlayan işaretlerin, sahipleri adına kaydedilmesini, belirli süre sahiplenilmesini sağlayan uygulamadır marka başvurusu. Marka başvurusu genellikle marka tescili, marka tescil başvurusu, marka patent başvurusu olarak bilinir.

      Marka Tescil Nedir? Marka Tescil Belgesi Nedir?

      Marka tescili, bir önceki paragrafta belirtildiği üzere markanın, marka işaretleri tesciliyle sınai ve fikri haklarını sahiplenmesidir. Marka tescili ile marka tescil belgesi edinilir. Marka tescil belgesi ile tescillenmiş olan markanızla ilgili tüm kullanım hakları marka sahibine ait olacaktır. Marka tescil belgesi almak için profesyonel patent ve marka vekilleriyle birlikte çalışılmalıdır.

      Marka başvurusu -diğer adıyla marka tescili- süreci genellikle marka sahiplerinin kendileri yerine atadıkları patent ve marka vekilleriyle yürütülür. Patent ve marka vekilleri, marka sahibi adına Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yaparak işlemlerin yürütülmesini, hak kayıplarının engellenmesini ve kaldırılmasını sağlarlar. Marka tescil belgesi, hak kayıplarının engellenmesi ve kaldırılması için marka tarafından ihtiyaç duyulur.

      Marka Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

      0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

        Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır?

        Marka tescili sürecinde markaların zaman kaybı ve ekonomik kayba uğramaması için detaylı olarak tescil uygunluk araştırması yapılması gerekir. marka araştırma süreci geçirmeleri gerekir. Aksi halde marka başvurusu reddedilebilir. Patent ve marka vekilleri marka tescil belgesi almak için öncelikle marka araştırması gerçekleştirirler. Marka ile hareket edilerek marka işaretleri belirlenir.

        Marka Araştırma Nedir?

        Marka araştırması, marka tescili sürecinde başarılı olmak için ilk yapılması gereken araştırmalardandır. Marka araştırması, benzerlik araştırması gibi kriterleri de barındırmasıyla marka sahibine riskleri de fırsatları da sunar. Marka araştırması, marka tescili kriterlerine uygunluğu barındırır. Bu marka araştırması sonunda marka başvurusu için reddedilme riski en aza indirgenir. Patent ve marka vekilleri uzmanlıklarını kullanarak marka araştırması sürecini yönetmektedirler.

        Marka Tescil Belgesi Almak İçin Marka Tescil Sınıfları Seçilmelidir

        Marka ön araştırması tamamlandıktan sonra marka için uygun marka sınıfları seçilir. Marka tescil sınıfları belirlenirken yine profesyonel bir çalışma yapılması gerekir. Marka tescil sınıfları belirlenmesi aşamasında markanın geçmişi, markanın bugünü, markanın yarını detaylı olarak analiz edilmelidir. Markanın kendisini korumaya aldığı marka işaretleri sadece seçtiği marka tescil sınıflarında geçerlidir. Örnek vermek gerekirse 30. ve 31. marka tescil sınıfları ile marka tescil belgesi almış bir marka, kahve ve kakao ürünlerinde kullanmak üzere “XYZ” ismini marka tescili ile markalayabilir. Bu ürünlerden ürettiği kahve ve kakao esaslı içecekleri yine “XYZ” ismiyle marka tescili ile markalayabilir. Ancak daha sonraki dönemlerde kahve ve kakao kullanarak diş bakım ürünleri üreterek satmaya karar verirse daha önceden yapmış olduğu marka başvurusu sonucunda “XYZ” ismi için aldığı marka tescil belgesi bu diş bakım ürünlerini kapsamaz. Eğer kahve ve kakao esaslı diş bakım ürününe başka bir işletme tarafından “XYZ” ismiyle marka tescili yapıldıysa tescil sahibine karşı sınai hak ihlali yapılmış olur.

        Marka Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

        Marka hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.