Avrupa Patent Ofisi Hakkında Sizi Bilgilendirelim İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Avrupa Patenti Nedir? (EPO/EPC)
İçindekiler
- 1 Avrupa Patent Sözleşmesi Nedir?
- 2 Avrupa Patentinin Avantajları Nelerdir?
- 3 Avrupa Patent Ofisi’ne Başvuru Nasıl Yapılır?
- 4 Avrupa Patent Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
- 5 Avrupa Patenti Başvurusu Nereye Yapılabilir?
- 6 Avrupa Patentine Sahip Olabilmek İçin Gerekli Şartlar
- 7 Avrupa Patentine Sahip Olunamayacak Durumlar
- 8 Avrupa Patentinin Maliyeti Ne Kadardır?
Avrupa Patent Ofisi (EPO), sahip olduğunuz bir fikri veya buluşunuzun sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Avrupa’da da patentini almanızı sağlayarak, sahip olacağınız hakkı daha geniş kapsamlı bir biçimde korumanıza yardımcı olacaktır. Defans Patent olarak bu işlemlerden sorumlu olan ofise nasıl başvuracağınızı göstererek, en verimli biçimde sizlerin Avrupa patentinize kavuşmanızı sağlayacağız.
“Yurtdışı Marka Tescili” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.
Avrupa Patent Sözleşmesi Nedir?
Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC), Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından sahip olunan patentlerin, 32 üye ülke içinde koruyan ve sahip olunan hakların geçerli kılınmasını sağlayan sözleşmedir. EPC ile birlikte yapılacak olan patent başvurularında, buluş sahibi birey, üye ülkelerin tamamında veya seçtiği belirli ülkeler içinde patent başvurusu gerçekleştirebilmektedir.
Üye ülkeler arasında sağlanan bu ayrıcalık, patent başvurusunda bulunmayı düşünen kişileri ve ülke sınırlarını aşmaya çalışan patent sahiplerini motive etmektedir. İhtiyaç duyulan sadece tek bir başvuru ile Avrupa’da da patent koruması elde edilmektedir. Üye ülkeler arasındaki ticari dolaşımı artırarak, herkes için karlı olan bir sistemi yaratmaktadır. EPC’nin sağlamış olduğu haktan yararlanıp, patent başvurusunda bulanmak istiyorsanız, iletişim formumuzu doldurarak bizden bilgi alabilir, aynı zamanda danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.
Avrupa Patentinin Avantajları Nelerdir?
Avrupa Patent Sözleşmesi’nin sağladığı Avrupa patenti sayesinde patent, 32 üye ülkenin hepsinde veya patent sahibinin istediği ülkelerde koruma hakkı elde edilmiş olur. Avrupa patenti, başvurudan itibaren 20 yıl süreyle koruma kapsamına alınmaktadır. Bu korumayla birlikte patent sahibi, haklarını daha geniş çapta koruyup kullanabilerek, patentinden daha çok verim alabilme şansına sahip olur. Bu şansla, kişiye ağırlıklı ekonomik olarak birçok alanda kazanç sağlamasında yardımcı olur. Avrupa patentinin bir diğer avantajı ise tek bir başvuru ile sahip olunabilmesidir.
Tek bir başvuruyla, Avrupa patenti başvuru sahibine hem daha az maliyetle hem de kısa bir süre içinde patent tesciline sahip olmasına şans verir. Maliyetin az olması sayesinde Avrupa Patent Ofisi (EPO), patent başvurusunda bulunacak kişileri teşvik etmektedir.
Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?
Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Avrupa Patent Ofisi’ne Başvuru Nasıl Yapılır?
Avrupa Patent Ofisi’ne, Avrupa patenti başvuru yapmak için birden fazla yol bulunmaktadır. Patent başvuru sahibi öncelikli olarak yatırımlarını değerlendirip, kar analizi yaptıktan sonra Avrupa kapsamında ya da belirlediği ülkeler içinde koruma elde etmeye karar verir. Avrupa patent başvurusu tüm gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılabilir.
- Başvuru sahibi isterse direkt olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaat ederek,
- Ulusal başvurunun başvuru tarihinden itibaren 12 ay geçmemişse, başka üye ülkeler içinde rüçhan hakkını kullanarak,
- Patent Birliği Anlaşması (PCT) sayesinde uluslararası kapsamda rüçhanlı ya da rüçhansız olarak,
- EPO aracılığıyla istenilen farklı ülkelere başvuru yaparak,
- Ya da tüm üye ülkelerin ulusal patent ofisleri sayesinde başvuru yapılabilir.
Avrupa Patent Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
- Avrupa patentinin verilmesine dair yazılı olarak düzenlenmiş bir dilekçe,
- Buluşun Tarifnamesi,
- İstem veya İstemler,
- Tarifnamede ve istemlerde atıf yapılan teknik resimler,
- Buluşun Özeti,
- Başvuru ücreti ve araştırma ücretinin başvuru tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi,
- Başvurular Almanca, Fransızca ve İngilizce olarak yapılmaktadır. Bu dillerden farklı bir dilde başvuru yapılmak isteniyorsa, başvuru sahibi bağlı olduğu üye devletin dilinde başvuru yapabilmektedir. Fakat farklı bir dilde başvuru yapılırsa eğer başvuru tarihinden itibaren 3 ay içerisinde tercümesi verilmelidir.
Bu gereklilikler sağlandığı zaman Avrupa patenti için gerekli hazırlıklar tamamlanmış olmaktadır. Sizde Avrupa patenti başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız iletişim formu doldurarak bizimle iletişime geçebilir, danışmanlık hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.
Avrupa Patenti Başvurusu Nereye Yapılabilir?
Avrupa patent başvurusu, Avrupa Patent Ofisi’nin belirli şubelerine müracaat edilerek yapılabilmektedir. Bunlar;
- EPO Münih
- EPO Lahey
- EPO Berlin
Avrupa Patent Ofisi’nin bu şubeleri yanı sıra, Avrupa Patent Sözleşmesi’ne üye olan tüm ülkelerin ulusal patent ofislerine başvuru yapabilme imkanı tanınmaktadır. Türkiye’de ki patent başvuru sahipleri ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yaparak Avrupa patenti başvurusu yapma hakkına sahiptir.
EPO ve EPC Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Avrupa patenti yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Avrupa Patentine Sahip Olabilmek İçin Gerekli Şartlar
- Patent başvurusu yapılacak fikrin yeni olması gerekmektedir,
- Bir buluş olmalı,
- Son olarak sanayiye uygulanabilir olmalıdır.
Bu şartlar sağlandığı takdirde Avrupa patenti başvurusu yapılabilir ve bu patent tesciline sahip olunabilir.
Avrupa Patentine Sahip Olunamayacak Durumlar
- Bilimsel teoriler, matematiksel yöntemler, keşifler
- Estetik yaratmalar
- Zihni, ticari ve oyunlarla alakalı plan, yöntem, kurallar ve bilgisayar programları
- Bilgi sunumları
Bu gibi faaliyetler tek başına buluş niteliği taşımadıklarından dolayı buluş olarak kabul edilemez ve gerçek veya tüzel kişiler Avrupa patent başvurusunda bulunamazlar.
Avrupa Patentinin Maliyeti Ne Kadardır?
Avrupa patenti başvurusu kapsamında bütün ücretler Avrupa Patent Ofisi (EPO)’ya yapılmaktadır. Avrupa patentinin maliyetleri birçok kalem tarafından incelenmesi mümkündür. Söz konusu olan patent tescili sadece ulusal değil uluslararası olması, bu patentin ulusal olana göre biraz daha maliyetli yapmaktadır.
Sürecin en başında ödenmesi gereken tutar 1170 €’ dur. Diğer masraflar daha sonra ödenmektedir. Başvuru sahibi EPO’ya bulunduğu başvurusunun her aşamasında, başvurusuna devam edip etmeyeceğine karar verebilmektedir. Avrupa patentinin tescili sonrasında, tescilin ulusal olarak devam edebilmesi için ulusal ofislerdeki yıllık ücretler, ulusal ofislere ödenmesi gerekmektedir. Ücretler hakkında daha detaylı bilgi için şemaya göz atabilirsiniz.
Bu ücretler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve Avrupa patenti yolculuğunda bizlere danışmak için WhatsApp Canlı Bilgi Hattı’mız ile iletişime geçebilirsiniz.
EPO ve EPC Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
EPO ve EPC hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.