Tasarım Tesciline Karşı Görüş Bildirme İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Tasarım Tesciline Karşı Görüş Bildirme
İçindekiler
- 1 Tasarım Tesciline Karşı Görüş Bildirimi Nedir?
- 2 Tasarım Tesciline Karşı Görüş Bildirme İçin Neler Gerekir?
- 3 Tasarım Tesciline İtiraz Bildirme Nedir?
- 4 Yeniden Değerlendirme ve İnceleme Kurulu Neresidir?
- 5 Karşı Görüş Bildirilmesine Ne Zaman İhtiyaç Duyarız?
- 6 İtiraza Karşı Görüş Bildirimi Nereden Yapılır?
- 7 Tasarım Tescil Görüş Bildirimi Nerede Yayına Çıkar?
- 8 Tasarım Yayınına Gelen İtiraza Karşı Görüş Bildirme Zorunluluğu Var Mı?
Tasarım tesciline karşı görüş bildirme, tasarım tesciline sahip olma yolunda verilmesi gereken son sınavdır. Bu görüş bildirimi, işletmelerin tasarım tescilini alırken 3. kişilerce önüne çıkan engelleri aşmasında yardımcı oluyor. Bu yazıda tasarım tesciline karşı görüş bildirimi nedir, bu görüş bildirileri için neler gerekir, karşı görüş bildirimine ne zaman ihtiyaç duyarız gibi konulara değineceğiz.
Eğer tasarım tescili ile ilgileniyorsanıza ‘Tasarım Tescil‘ sayfasına göz atabilirsiniz.
Tasarım Tesciline Karşı Görüş Bildirimi Nedir?
Tasarim tescili başvurusu sonrasında, aday tasarım hakkında gelen itirazlara karşı verilen bir görüştür. Bu görüşte tasarım tescili başvurusu yapan kişi, itirazlara karşı bir görüş bildirisi vermesi ve tasarım tescili başvurusunu savunması şiddetle tavsiye edilmektedir.
Eğer itiraza karşı görüş bildirisi yapılmaz ise itiraz geçerli bulunabilir ve bu sonuçla birlikte tasarım tescil başvurusu yapan kişi ret alır. 3. kişilerin yaptığı bu itirazlardan korunmak amacıyla hazırlanan karşı görüş bildirimleri titizlikle oluşturulmalı ve sunulmalıdır. Tasarım tescil başvurusu, Tasarım Bülteni’nde başvurudan 3 aylık bir süreç içinde yayınlanır. İlanın süresi bitene kadar, itirazı bulunan 3. kişiler bu başvuruya yeni olmadığı veya tasarımın özel olmadığı gibi nedenler belirterek itiraz edebilirler. Tasarım tescili için nihai sonucu Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu karar vermektedir.
Eğer herhangi bir şekilde tasarım sahibi Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu kararını kabul etmezse Türk Patent ve Marka Kurumu’nun belirttiği süre için mahkemede dava açma hakkına sahiptir.
Tasarım Tesciline Karşı Görüş Bildirme İçin Neler Gerekir?
Öncelikle bilinmesi gereken, tasarım tescili başvurusundan sonra verilmesi gereken karşı görüş bildirme işlemi, başvurudan sonra 1 ay içinde gerçekleştirilmektedir.
İtirazdan sonraki süreçte karşı görüş bildirilmesi ısrarla önerilsede, karşı görüş bildirme zorunluluğu yoktur. Eğer tasarım tescili sahibi bu itirazlara karşı bir savunma gerçekleştirmez ise Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu, başvuru sahibine karşı olumsuz bir karar alabilir. Bu sebeple tasarım tescili sahibi başvurusundan ret alabilme ihtimaliyle karşı karşıya kalabilir.
Tasarım tescili başvurusunda bulunduysanız eğer, karşı görüş hazırlarken yardım alabileceğiniz uzman çalışanlarımızla iletişime geçebilir ve kusursuz bir görüş ortaya çıkarabilirsiniz. Bizlere ulaşmak için numaranızı iletişim formumuza bırakabilirsiniz.
Tasarım Tesciline İtiraz Bildirme Nedir?
Tasarım tescili başvurusu işleminin gerçekleşmesinden sonra tanınan 2 aylık süre içerisinde, tasarımın çalıntı olduğunu, yeni olmadığını ve bu tarz suçlamaların iddia edildiği görüşlerdir. Bu görüşlerin amacı genel olarak başvurusu yapılan tescilin, başvuru sahibine ait olmadığının iddia edilmesidir.
Bir diğer neden ise tasarımın, itiraz eden kişiye ait olması gerektiği düşüncesi olabilir. 2 aylık süre içinde tasarım tesciline itiraz edebilme hakkı bulunmaktadır. Bu süreden sonra gelebilecek herhangi bir itiraz artık kabul edilmemektedir. Marka sahipleri, tasarım tescili başvurusu yaptıktan sonra bu tarz itirazlara hazır olabilmek adına, alanında uzman kişilerden yardım alınması tavsiye edilmektedir.
Bu sayede olası bir itiraza en iyi karşı görüşü hazırlayabilirler. İtirazlara iyi karşılık veremeyen başvurular, tasarım tescili başvurusundan ret cevabı alabilirler.
Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?
Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Yeniden Değerlendirme ve İnceleme Kurulu Neresidir?
Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu, Türk Patent ve Marka Kurumu bünyesinde çalışan bir kuruluştur. Kurulun çalışmaları, 3. kişilerin tescil başvuruları için yaptıkları itirazlar adına düzenlenen belgeleri inceleyip, değerlendirerek nihai sonuca ulaştırmaktır.
Bu nihai sonuç ile birlikte tasarım tescili başvurusunun rettine yada itirazın rettine karar verilmektedir. Kurulun, tasarım tescili ile alakalı hazırlamış olduğu nihai karardan memnuniyetsizlik yaşayan taraf, kararın alınmasını takip eden 2 aylık sürede karar hakkında dava açabilirler.
Karar ile ilgili dava için, Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapabilir. Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu genel olarak tescil işlemlerinde ortaya çıkan itiraz ve karşı görüş bildirimlerinin açıklığa kavuşturarak, tarafların çözüme ulaşmasını sağlamaktadır.
Bu konuda danışmanlık hizmeti almak için bilgi formu doldurabilirsiniz.
Karşı Görüş Bildirilmesine Ne Zaman İhtiyaç Duyarız?
Karşı görüş bildirilmesi, tasarım tescili başvuru sahibine tescilini koruma imkanı tanır. Bu imkan sayesinde, tasarım tescili başvurusu sonrasındaki süreçte tasarım sahibi, tasarım tescil başvurusuna gelen tüm itirazlara cevap hakkını elde eder.
Bu itirazlara gerekli savunmayı yapabilme hakkının olması, tasarım tescilinin 3. kişilerden gelecek olumsuz hamlelerini hukuki olarak engellemesini sağlar. Karşı görüş bildirme ve itiraz hakkı, başvuru sahibi ile 3. Kişilerin hukuki olarak birbirlerine ulaşmasını sağlayarak, ortada gerçekten bir yanlış varsa bunun aydınlığa kavuşturur. Eğer başvuru sürecinde herhangi bir itiraz gelmezse karşı görüş bildirme hakkını kullanmaya gerek kalmayacaktır.
Karşı görüş bildirimi hakkında profesyonel ekip arkadaşlarımızdan danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.
Tasarım Tesciline Karşı Görüş Bildirme Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Tasarım Tesciline Karşı Görüş Bildirme yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
İtiraza Karşı Görüş Bildirimi Nereden Yapılır?
Başvurunuza gelen itirazlara karşı görüş bildirmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’nun itiraza karşı görüş bidirme formunu doldurarak Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu‘na başvuru yapabilirsiniz.
Tasarım Tescil Görüş Bildirimi Nerede Yayına Çıkar?
Tasarım tescil görüş bildirimleri, Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilip, kararlaştırıldıktan sonra nihai sonucu Resmi Bülten’de yayımlayarak kamuoyuna duyurmaktadır.
Yayınlanan bu görüş bildirilerini, itiraz eden 3. kişiler görebilir ve karara göre ne yapmaları gerektiğine karar verebilirler. Tescil başvuruları ve tescil başvurusu itirazları da bu sitede yayımlanmaktadır. Bütün işlemlerin aynı yerde yayımlanıyor olması ilgili kişilere kolaylık sağlar. Bütün bildirilerin aynı yerden takip edilebilmeleri, işlemlerin ne aşamada olursa olsun kolay yapılmalarını sağlamaktadır.
Tescil başvurusunda bulunan kişilerin, tescil alma süreci boyunca burayı çok sık ziyaret etmeleri onların yararına olmaktadır. İşlemlerinizi rahat bir şekilde tamamlayabilmeniz adına size yardımcı olmak için telefon numaranızı bırakıp, sadece 30 dakika içinde size geriş dönüş yapabilmemize olanak tanıyabilirsiniz. Yazılı olarak WhatsApp Canlı Destek Hattı’ndan da bizlere ulaşabilirsiniz.
Tasarım Yayınına Gelen İtiraza Karşı Görüş Bildirme Zorunluluğu Var Mı?
Tasarım tescili başvurusuna bulunduktan sonra, başvuru sahibine tasarım başvurusu için itirazlar gelebilmektedir. Bu itirazlar başvuru sahibinin tescil başvurusunun yeni olmamasından, başka birine ait olmasından yada 3. kişilerce kötü amaçlı olarak da kullanılmasından kaynaklanıyor olabilir.
Asılsız olarak yapılan itirazları kovuşturmak veya çalınma girişimi niyetiyle yapılan itirazlar gibi olumsuz halleri engellemek amacıyla itiraza karşı görüş bildirme gerçekleştirilmektedir. Bu amaç doğrultusunda karşı görüş bildirme hakkına sahip olan başvuru sahibi isterse bu hakkını kullanabilir. Kişinin karşı görüş bildirme hakkına sahip olması, onun bu bildirimi yazma zorunluluğuna tabi tutmamaktadır.
Eğer bu hakkını itiraza karşı kullanmayı istemez ise itiraz değerlendirilmeye ve incelenmeye alınacaktır. Bu işlem sonrasında eğer itiraz kabul edilirse başvuru sahibinin başvurusu düşebilir. Bu yüzden zorunlu olmasada karşı görüş bildirimi şiddetle önerilmektedir.
Endüstriyel Tasarım Belgesi Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Endüstriyel Tasarım Belgesi hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.