Yurt Dışı Patent Başvurusu İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Yurt Dışı Patent Başvurusu
İçindekiler
- 1 Yurt dışı Patent Tescili Nedir?
- 2 Patent İş birliği Anlaşması İle Yurt dışı Patent Tescili
- 3 Patent İş Birliği Anlaşması İle Yurt dışı Patent Tescili Nasıl Yapılır?
- 4 Avrupa Patent Sözleşmesi İle Yurt dışı Patent Tescili
- 5 Avrupa Patent Sözleşmesi İle Yurt dışı Patent Tescili Nasıl Yapılır?
- 6 Klasik Patent Başvurusu İle Patent Tescili
Sahip olduğunuz buluşlarınızı hem koruyabilmek hem de bu buluşlarınızı kullanabilmek adına hak sahipleri patent tescil işlemi yapmaktadırlar. Bu sayede yapılan işlemden sonra patent sahipleri, tescillenmiş buluşlarının haklarını kullanarak sınai faaliyetleri hukuka uygun olarak yürütebilmektedir.
Yurt dışı Patent Tescili Nedir?
Patent tescili başvuruları yapıldığında genel olarak bulunduğu ülke sınırlarını kapsayacak şekilde yapılmaktadır. Fakat buluşlarının korumasını ve kullanım haklarını genişletmek isteyen patent tescil sahipleri, bu amaç doğrultusunda yurt dışı patent tesciline başvuru yapmaktadırlar. Çeşitli yollar ile yapılabilen bu başvurular sayesinde patent tescili sahipleri, patent tescillerinin haklarını genişletmektedirler.
Yurt dışı patent tesciline sahip olunduktan sonra patent tescilinin asıl ülkesi ve başvuruda bulunulan ülkeler içerisinde uluslararası patent tescilinize sahip olabilirsiniz.
Uluslararası patent tesciline sahip olabilmek adına izlenebilecek birçok yol bulunmaktadır. Uluslararası patent tesciline başvuracak kişiler anlaşmaların içerikleri ve anlaşmalara taraf olan ülkeler gibi kriterleri göz önünde bulundurarak patent sahibine uygun yol ile başvuru yapabilmektedir. Bireysel olarak da yapılabilen bu başvurular, seçilen yönteme göre uygulamalarda değişiklik gösterebilmektedir.
Siz de alanında uzman çalışma arkadaşlarımızdan danışmanlık hizmeti alabilmek için hemen Defans Patent ile iletişime geçin.
Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?
Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Patent İş birliği Anlaşması İle Yurt dışı Patent Tescili
Patent İş Birliği Anlaşması (PCT), 153 taraf ülkesini içinde barındıran ve uluslararası patent tesciline sahip olunmasını sağlayan bir anlaşmadır. Bu anlaşma sayesinde uluslararası patent tescili başvuru sahibi, başvuru tarihinden (eğer varsa rüçhan tarihinden) itibaren 30 ay içinde anlaşmaya taraf ülkelerin her birinde patent tescili başvurusunda bulunma hakkına sahip olacaktır.
Bu hak sayesinde başvuru sahibi hem maddi olarak hem de zamandan kazanım elde etmiş olur çünkü bu anlaşma olmadan başvurulmak istenseydi, her bir ülke için ayrı ayrı araştırma ücreti harcanması gerekirdi fakat bu anlaşma ile ücret sadece bir defa ödenmektedir.
Burada unutulmaması gereken nokta: bu anlaşma ile her ülkede patent tescili elde edilmiş anlamına gelmemekte, sadece her ülkeye patent tescil başvurusu hakkı bulunmaktadır. Yani her ülkeye ayrı ayrı başvuru bulunulması gerekmektedir.
Patent İş Birliği Anlaşması İle Yurt dışı Patent Tescili Nasıl Yapılır?
Patent başvurusu yapmak isteyen buluş sahipleri veya şirketler, direkt olarak WIPO’ya başvuruda bulunabilmektedirler. Aynı zamanda PCT’ye taraf olan ülkelerin ulusal ofislerine de ayrı ayrı başvuruda bulunulabilir. Türkiye’de ikamet eden gerçek veya tüzel kişiler Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla uluslararası patent tescili başvurusunda bulunabilirler.
Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla başvurmak isteyen kişiler şu 2 yöntemden birini seçebilirler:
- e-PCT Sistemi ile TURKPATENT Kabul Ofisi seçilerek online olarak başvuru yapılabilir. Bu sayede bütün işlemleriniz bu sistem üzerinden yürütülür. Başvuru sahibi veya vekili bu sistem üzerinden işlemler izlenebilir.
- Formlar ve tarifname ile kağıt ortamında başvuru yapılabilir. Bu durumda aşağıdaki evraklara ihtiyaç duyulur:
- P-07 formu (sayfa-4).
- PCT/RO/101 formu (sayfa-5-17). http://www.wipo.int/pct/en/forms/ro/index.htm (Örnek olarak doldurulmuş, açıklamalı PCT/RO/101 formu aşağıda verilmiştir.)
- PD-200 formu (sayfa-18). TÜBİTAK teşvikinden yararlanılmak isteniyor ise bu form (18. Sayfada verilmiştir) doldurulmalıdır.
- Tarifname takımı. Tarifname, istemler, özet ve varsa resimler oluşmalıdır ve İngilizce, Almanca veya Fransızca hazırlanmalıdır.
- Ücretlerin (sayfa-19) TURKAPTENT hesabına yatırıldığını gösteren banka belgesi.
Uzman ekip arkadaşlarımızdan yurt dışı patent tescili hakkında bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için WhatsApp Canlı Destek Hattı’mıza yazabilirsiniz.
Yurt Dışı Patent Başvurusu Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Yurt Dışı Patent Başvurusu yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Avrupa Patent Sözleşmesi İle Yurt dışı Patent Tescili
Avrupa Patent Sözleşmesi aracılığı ile uluslararası patent tescili, sadece 27 Avrupa ülkesi içinde bir koruma oluşturarak, patent tescili haklarından yararlanılmasını sağlamaktadır. Bu sözleşme kapsamında, sözleşmeye taraf üye ülkeler harici başka bir ülkede patent tescili geçerliliği yoktur. Bu sözleşmedeki amaç: üye ülkeler arasında yapılacak herhangi bir patent tescilinin 32 üye ülke de geçerli olabilmesini sağlamak ve bu patentin daha hızlı ve kolay bir şekilde alınabilmesine olanak tanımaktır.
Bu sözleşme aracılığı ile patent tescili, çok daha az maliyetle temin edilebilmekte olup, Avrupa’nın her yerinde geçerli olması ile güçlü bir uluslararası patent tescili yaratmaktadır. Ayrıca patent tesciline sahip olduktan sonra 20 yıl boyunca koruma sağlamaktadır.
Avrupa Patent Sözleşmesi İle Yurt dışı Patent Tescili Nasıl Yapılır?
Avrupa patentine sahip olabilmek adına seçilebilecek ilk yol, doğrudan Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunmaktır. Bu sayede işlemlerinizi her yönüyle Türkçe olarak yürüterek, işlem kolaylığı sağlayabilirsiniz.
Ulusal başvurunun, başvuru tarihinden itibaren 12 ay geçmemişse, ulusal başvuru rüçhan gösterilerek yapılabilir.
Avrupa Patenti başvurusunda gerekli olan belgeler şunlardır;
- Patent Başvurusu Dilekçesi
- Tarifname
- İstemler
- Resimler
- Özet
Bu belgeler ile birlikte başvuru yapılabilir.
Yurt dışı patent tescili hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçin.
Klasik Patent Başvurusu İle Patent Tescili
Patent tescili korumasının sadece 2-3 ülke ile sınırlı kalması isteniyorsa bu yöntem tercih edilmelidir. Her ülke için tek tek başvuru yapılmalı ve yine her ülke için ayrı ayrı tüm patent süreci tekrarlanır.
Yurt Dışı Patent Başvurusu Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Yurt Dışı Patent Başvurusu hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.