Tasarım Tescil Hakları İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

    Tasarım, bir ürünün tamamı ya da ürünün herhangi bir yerinde ürünü farklı ve özel kılan ve diğerlerinden ayrılmasını sağlayan özelliklerdir. Bu özellikler, süsleme, çizim, şekil, biçim, renk, doku veya malzeme gibi çeşitli unsurlardan oluşabilir. Bu konuda da sizlere tasarımlardan doğan tescilin ve bu tescilin getirdiği hakları anlatacağız.

    Tasarımın Tescili Tasarım Sahibine Koruma Sağlar Mı?

    Bir ürünün sahip olduğu özel ve sıra dışı özellikler, hem ürüne hem de ürünün sahibine katkı sağlamaktadır. Sağladığı bu katkılar sayesinde tasarım sahibi, ürünün tasarım tesciline sahip olarak eşsiz nitelikleri olduğunu kanıtlayabilir.

    Tasarım sahibinin sahip olduğu tasarım tescili sayesinde bu tasarım, hukuksal alanda tasarım sahibinin koruması altına girmektedir. 3. Kişilerce yapılacak herhangi bir tehdit söz konusu olduğu zaman, tasarım tescil sahibi bu koruma hakkını kullanarak ilgili yerlere itiraz da bulunabilmektedir. Tasarım koruma süresi 5 yıldır ve yenilerek 25 yıla kadar çıkartılabilir.

    Tasarım, konusu gereği çok hassastır ve korunabilmesi zor, aynı zamanda korunması kesinlikle ihtiyaç olan bir durumdur. Bu yüzden tasarıma sahip olan kişiler, en kısa zamanda tasarım tesciline sahip olmak için başvuru yapmalı ve tescili temin etmelidir. Tasarım tescilinin ardından 3.kişiler, o tasarım hakkında ürün üretemez, piyasaya sunamaz, satamaz, ithal edemez, ticari amaçlı kullanamaz ya da tasarım ile alakalı sözleşme yapamaz.

    Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?

    Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

      Koruma Kapsamı Dışında Kalabilecek Tasarımlar Nelerdir?

      Tasarım, konusu gereği gözle görülebilir ya da ölçülebilir somut kavramlarla sınanması zor olduğundan dolayı tescilin somut kanıtlara dayandırılması çok önemli bir husustur. Bu durum sebebiyle ortaya çıkacak bazı tasarım veya tasarım niteliği taşıdığı düşünülen ürünler, tasarım tescili alamayıp, tasarım tescili koruma kapsamından yararlanamamaktadır.

      Bu sonuçla koruma kapsamı dışında tutulacak tasarımlar şunlardır:

      • Yeni ve ayırt edici özelliği bulunmayan tasarımlar,
      • Tasarım şartlarına veya tasarım ürününün tanımında yer alan bilgilerin, tasarım ile uyuşmazlığı durumu,
      • Kamuya ve genel ahlaka aykırı tasarıma sahip ürünler,
      • Ürünün teknik durumundan dolayı zorunlu olarak görünüm özelliklerine sahip olan tasarımlar,
      • Tasarımın uygulandığı ürünün, başka bir ürüne teknik olarak monte edilmesi için belirli biçim ve boyutlarda üretilmesi zorunlu olan tasarımlar,
      • Kamuyu ilgilendiren, tarihi, dini ve kültürel bakımdan halka mal olmuş ve ilgili kuruluşların tescil hakkı vermediği armaların, nişanların veya adlandırmaların uygunsuz kullanımını içeren tasarımlar, tasarım koruma kapsamı dışında tutulmaktadır.

      Siz de tasarım tescili hakları ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız hemen WhatsApp Canlı Destek Hattı’mız ile iletişime geçebilirsiniz.

      Tasarım Tescili Hakkının Sağladığı Kullanım Hakkı

      Sadece tasarıma sahip olan gerçek veya tüzel kişiler, bu tasarımlarını resmi olarak kullanma hakkına sahip oldukları anlamına da gelmemektedir. Tasarımların yasal olarak kullanıma açılması ve üretilecek ürünler hakkında ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için tasarımların tescillenmesi gerekmektedir.

      Tescil edildikten sonra tasarımlar, sahipleri tarafından yasal olarak kullanıma açılarak ticari faaliyete başlanabilmektedir. Bu sayede tasarıma konu olan ürün üretilebilir, üretilen ürünün pazarlama ve AR-GE çalışmaları yapılabilir, ürün satılabilir, ihracat yapabilir ve bu tasarım ile alakalı sözleşme yapabilir.

      Tasarım Tescil Hakları Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

      0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Tasarım Tescil Hakları yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

        Tasarım Tescili İle Gelen Rüçhan Hakkı

        Tasarım tesciline sahip olan tasarım sahibinin bu tescil ile elde ettiği bir diğer hak ise rüçhan hakkıdır. Tasarım sahibi, bu hak ile birlikte hali hazırda bulunan korumasını daha çok genişleterek kullanabilmektedir. Tasarım sahibi, bu tescili sadece yurt içinde kullanmayıp yurt dışında da kullanabilmek için gerekli başvurularda bulunabilir.

        Yurt dışında tasarım tescil sahibi olabilmek için tasarım sahibi yine 3. Kişilerin tehditleri altında kalabilir. Türk Patent ve Marka Kurumu, tasarım sahibinin bu tehditlerden korunabilmesi adına ona rüçhan hakkını kullanmasını sağlamaktadır. Rüçhan hakkı, yurt içinde tasarım tescil sahibi olan kişiye, uluslararası alanda yapacağı tescil başvurusunda öncelik tanımaktadır. Bu sayede başvuru sahibi, avantajlı konumunu kullanarak tasarım tescilini kolayca elde edebilmektedir. Yurt dışında da tescile sahip olan bu tasarım, uluslararası alanda da prestij sahibi olarak ününe ün katmaktadır.

        Tasarım tescili başvurusu yapmak ve uzman ekip arkadaşlarımızdan danışmanlık hizmeti almak için hemen Defans Patent ile iletişime geçin

        Tasarım Tescil Hakları Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

        Tasarım Tescil Hakları hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.