Tasarım Tescil Prosedürü İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

    Tasarım Tescil Prosedürü, tasarım tescilinin alınmasını sağlayan sürecin aşamalarını belirtmektedir. Bu prosedür, tasarım tescili aşamalarını oluşurturur ve aşamaların düzenli olmasında yardımcı olur. Bu yazıda tasarım tescil prosedürü nedir, uluslararası tasarım tescil prosedürü nasıl olur, rüçhan hakkı nedir gibi konulara değineceğiz.

    Tasarım Tescil Araştırması” içeriğimiz ilginizi çekebilir.

    Tasarım Tescil Prosedürü Nedir?

    Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru işlemlerinin yapılmasının ardından tasarım tescil süreci başlamaktadır. Bu süreç tasarım tescil prosedürü kapsamında düzenli bir şekilde uygulanır. Tasarım süreci prosedürünün oluşturduğu aşamalar adım adım uygulanır.

    Bu prosedür tasarım tescil başvurusunun, başvuru kurallarına uygun şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Tasarım süreci 5 aşamadan oluşmakta olup, aşamalar aşağıdaki gibidir:

    • Şekil İnceleme: Bu aşamada başvurusunda bulunlan tasarım, şekil incelemesine alınır. Şekil eksiklik bulunmuyorsa bir sonraki aşamaya geçilir.
    • Yenilik İncelemesi: Bir tasarımın 6769 sayılı Kanunla sağlanan haklar kapsamında korunabilmesi için “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” kriterlerine sahip olması gerekmektedir. Eğer tasarım bu kriterlere sahip olmadığı kararı verilirse, tasarım tescili başvurusu reddedilir.
    • Sicil Kaydı: Başvuru şartlarınde eksik bulunmayan ve kanunun 64 üncü maddesi hükmüne uygunluk gösteren tescil başvurusu sicile kaydedilir.
    • Yayım: Tasarım tescili, tasarım tescili siciline kaydedildikten sonra artık tasarım Tasarım Bülteni‘nde yayımlanır.
    • İtiraz: Tasarım Bülteni’nde yayımlandıktan sonra tasarım tescili, 3.kişilerce görülebilir olduğundan dolayı tasarım tesciline itiraz gelebilmektedir. Bu aşamada da bu itirazlara karşı görüş hazırlanabilir ve böylece karşılık verilebilir.

    Uluslararası Tasarım Tescil Prosedürü Nasıl Olur?

    Türk Marka ve Patent Kurumu’ndan alacağınız tescil sadece ulusal koruma sağlar. Yani tasarım sahibine tescil ile sağlanan tasarım koruması başka ülkelerde geçerli olmayacaktır.

    Herhangi bir ülkede de tasarımının korunması için o ülkenin yetkili kurumlarına müracaat etmek gerekir. Ancak zaman içerisinde, tek tek her ülkede başvuru yapılması çeşitli sorunların doğmasına sebep olmuştur.

    Bu sorunları aşabilmek için de yapılacak tek bir başvuru uluslararası tasarımın koruma altına alınmasını sağlayan, endüstriyel tasarımların uluslararası tesciline ilişkin Lahey Anlaşması yürürlüğe konmuştur. Bu anlaşmanın amacı uluslararası tasarım tescil işlemlerinin daha kolay bir hale getirilmesidir.

    Rüçhan Hakkı Nedir?

    Türk Marka ve Patent Kurumu’ndan alınan tasarım tescili sadece ülkemiz sınırları içerisinde koruma sağlayacaktır. Tasarım tescilinin başka ülkelerde yada uluslararası geçerliliği olabilmesi için ayrıca başvuru yapılması gerekir.

    Uluslararası tasarım tescil işlemleri, yapacağınız başvuruda ülkemizde aldığınız tescil tasarım sahibine öncelik sağlayacaktır. Tanınan bu önceliğe rüçhan hakkı denilmektedir.

    Eğer ki tasarım sahibi rüçhan hakkı talebinde bulunacaksa resmi kurumlardan rüçhan hakkı belgesini alması gerekir. Ayrıca rüçhan hakkı belgesinin onaylı tercüme edilmiş halini ilgili kuruma sunmalıdır.

    Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?

    Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

      Uluslararası Tasarım Tescil Başvurusu

      Tasarımın birçok ülkede koruma altına alınabilmesi için Türk Marka ve Patent Kurumu aracılığı ile başvuru yapılabilmektedir. Başvurular doğrudan Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü‘ne yapılabilir. Böylelikle tek bir başvuru ile birden fazla ülkede tasarımınız koruma altına alınmış olacaktır.

      Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığı ile yapılacak olan başvuruda hazırlanması gereken başvuru formu, isteğe bağlı tarifname, görsel anlatım, ücret, rüçhan talebi varsa, rüçhan Belgesi ve Türkçe tercümesi hazır edilmelidir. Ayrıcı başvurular Türk Patent ve Marka Kurumu‘nun sitesinden yapılacağı gibi kuruma giderek de yapılabilir.

      Tasarım Tescil Lisans İşlemi Nedir?

      Tasarım sahibi, tasarımını tescil ettirdikten sonra firmaların ya da diğer insanların da bu tasarımı kullanabilmeleri için lisans çıkartması gerekmektedir. Lisans, başkaları tarafından tasarımın kullanılmasına onay verilmesi anlamına gelmektedir.

      Tasarım sahibi, tasarımının başkaları tarafından kullanılmasına onay verilebilmesi adına taraflar arasında lisans sözleşmesi imzalanır. Ayrıca bu lisans işleminin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından sicile kaydedilmesi gerekir.

      Lisans Başvurusu Nasıl Yapılır?

      Türk Patent ve Marka Kurumu’na lisans başvurusu yapılırken;

      • Talep formu,
      • Lisans alan ve verenin imza ve beyanlarını, lisansa konu olan tasarımın adını, tescil numarasını, çoklu başvuru ise sıra numaralarını, varsa lisans ücretini, lisans süresini belirtir lisans sözleşmesi, lisans sözleşmesinin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi,
      • Ücretin ödendiğini gösterir bilgi lisans işlemleri için yukarıdaki evrakların kuruma verilmesi gerekir.

      Tasarımın Tescilinin Devri Nasıl Yapılır?

      Tasarım siciline kayıt edilen bir tasarımın başka kişilere devri mümkündür. Devir işlemleri de tasarım siciline kaydedilir.

      Devir işlemi ile birlikte tasarıma yönelik bütün haklar devralana geçer. Tasarımın haklarının miras ile devri de mümkündür. Devir işlemleri için hazırlanan sözleşme mutlaka yazılı olarak yapılmalıdır. Ayrıca sözleşmede tarafların isimleri açık olarak yazılmalıdır.

      Tasarım Tescil Prosedürü Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

      0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Tasarım Tescil Prosedürü yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

        Tasarım Tescili İtiraz Süreci Nasıl Yapılır?

        Tescillenecek tasarımların özgün olabilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayımlanan Tasarım Bülteni‘nde takip etmek gerekir. Bu bülteni eğer ki özgünlüğünden şüphe edilen tasarımlar olursa, şüphe duyan 3. kişi veya kişiler, 3 ay içerisinde itiraz edebilme hakkına sahiptir.

        İtirazların doğmasına sebebiyet verebilecek bazı koşullar şunlar olabilmektedir;

        • Bültende yayımlanan tasarım şartlara uygun değilse,
        • Kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı ise,
        • Yeni ve ayırt edici bir özelliğe sahip değilse,
        • Tasarım dini, tarihi, kültürel bakımdan halka mal olmuş sembol ve işaretler tasarım bünyesinde yer alıyorsa ya da yetkisi olmayan kişiler tarafından başvuru yapılmışsa
        • Ayrıca Başvuru kötü niyetli yapılmışsa yine itiraza konu olacaktır.

        Yayımlanan tasarımlara itiraz işlemleri için takip edilmesi gereken bazı adımlar vardır.

        Tasarım Tescil Prosedürü İtiraz Halinde Ne Olur?

        Gerçek veya tüzel kişiler veya ilgili meslek kuruluşları, gerekçelerini ikna edici bir şekilde hazırlayıp, kanıtlarını da bu belgelere ekleyerek Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE)’ye başvurabilirler.

        İtiraz eden kişi kuruma itiraz ücreti yatırmak zorundadır. Aksi halde itirazı da bulunmamış sayılacaktır. Yapılan itirazlar kurum tarafından şekli olarak incelenir. İtiraz belgesi ve nedenleri başvuru sahibine de gönderilerek itiraza karşı görüş alınır. İtiraz edilen tasarımın koruma kapsamına alınıp alınmayacağı Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından incelenir.

        İtirazı değerlendiren kurul eğer itiraz hakkında olumsuz karar verirse başvurusunda bulunan tasarım tescilinin devamına karar verebilir. Kurul itirazı olumlu bulursa, tasarım tescilinin hükümsüzlüğüne karar verebilir.

        Bu karar ile birlikte tasarım tescil edilmez. Kurulun vereceği kararlar kesindir. Ancak, Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’nun verdiği kararlara karşı memnuniyetsizlik yaşayan taraf olursa, karardan sonraki 2 aylık süre içinde Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesin’e dava açarak hukuki süreç başlatabilme hakkına sahip olacaktır.

        Tasarım Tescil Prosedürü Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

        Tasarım Tescil Prosedürü hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.