Marka Tescil Süreci İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Marka Tescil Sorgulama
İçindekiler
- 1 Marka Tescili Nasıl Yapılır?
- 2 Marka Araştırması Nedir?
- 3 Marka Tescil Sorgulama Neden Yapılır?
- 4 Marka Tescil Sınıfları
- 5 Marka Tescili İçin Yapılması Gerekenler
- 6 Marka Tescil Sorgulaması Nasıl Yapılır?
- 7 Marka Tescil Sorgulaması İçin Hangi Bilgilere İhtiyaç Duyulur?
- 8 Marka Tescil Sorgulaması ile Hangi Bilgiler Elde Edilebilir?
- 9 Türk Patent Sorgulama ile Marka Sorgulaması
- 10 Uluslararası Marka Sorgulama
- 11 Marka Tescil Sorgulaması Ücretli Midir?
- 12 Marka Tescil Belgesi
Şirketlerin ürün ya da hizmetlerini diğer işletmelerin ürün ve hizmetlerinden farklılaştırması ve fikri ve sınai mülkiyet hukuku kapsamında koruma altına alması için oluşturmak zorunda olduğu; sözcükler, kişi adları, unvanlar, şekiller, harfler, sayılardan oluşan her türlü sembole marka adı verilmektedir.
Hangi işaretlerin marka olarak kullanılabileceği hakkında daha detaylı bilgi almak için Marka İşaretleri Nelerdir? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Marka tescili, şirketlerin ürün ve hizmetlerinin fikri ve sınai haklarının ihlalinin korunması için yapması gereken ilk adımdır. Marka tescili başvurusu yapılarak marka tescil belgesi alınır. Marka tescil belgesi markanın başka bir kişi ya da kuruluş tarafından kullanılmasını engelleyen yasal bir güvencedir. Marka tecili yapılmayan ve marka tescil belgesine sahip olmayan tüm markalar taklit edilebilir.
Şirketlerin, ürün ve hizmetlerinin tescilini yapabilmeleri için 6769 Sınai Mülkiyet kanunu ile düzenlenen prosedüre uygun şekilde Türk Patent ve Marka Kurumu’na tescil ettirmeleri zorunludur.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Marka tescili başvurusu yapılmadan önce ön araştırma yani marka araştırması yapılmalıdır. Yapılacak olan marka araştırması bir uzman desteğiyle yapılması marka tescil sürecinde meydana gelebilecek maddi ve zaman kaybını önler. Marka tescilinden oluşan tüm marka hakları münhasıran marka sahibine ait olmaktadır. Marka tescil belgesi, ürün ya da hizmetin sahibine, markanın tescil kapsamında olan tüm alanlarda koruma sağlamaktadır.
Marka tescil belgesi sahibi şirketler, aynı veya benzer mal ya da hizmetlerle ilgili olarak karıştırılma ihtimali sebebiyle, tescilli markanın olumlu itibarını kullanarak haksız avantaj sağlayacak veya tescilli markanın ayırt edici özelliklerine zarar verecek tüm durumlardan markalarını korunmuş olurlar. Bu sebeple faaliyete geçirilmesi planlanan markaların tescili yapılmadan önce marka tescil araştırması ve detaylı marka araştırması yapılması gerekmektedir.
Marka Araştırması Nedir?
İşletmeler, markalarını koruma altına almak için marka tescili başvurusu yaparak marka tescil belgesi edinirler. Marka tescil belgesi marka adınızın, marka ürün ya da hizmetlerinizin yasal korumasını sağlar. Marka tescil başvurusu yapılmadan önce detaylı bir marka araştırması yapılmalıdır. Koruma altına almak istediğiniz markanızın tescil faaliyetlerine başlamadan önce marka vekiliniz ile marka araştırması yapmak, marka sınıfınız içerisinde markanıza benzer ya da aynı markaları öğrenmenizi sağlayacaktır.
Marka tescil başvurusunda bulunan tüm markalar, tescil almak istedikleri marka sınıflarında bir marka araştırması yapmalıdır.
Ürün ve hizmet marka sınıfları listesini incelemek için Marka Sınıfları içeriğine göz atabilirsiniz.
Marka uzmanlarının desteği ile doğru şekilde yapacağınız marka araştırması, marka tescili sürecinizde ortaya çıkacak olumsuz durumları ortadan kaldırarak, marka tescil belgenizi kısa sürede almanızı sağlayacaktır.
Marka Tescil Sorgulama Neden Yapılır?
Kurumlar ve kişiler, marka tescili başvurusu yapmadan önce TPE (Türk Patent ve Marka Kurumu, eski adıyla Türk Patent Enstitüsü) veri tabanı ile yapılacak marka tescili ile gerekli marka araştırmasını yapmaktadır. Marka tescil sorgulaması aracında, marka tescili başvurusu yapılmak istenen markanın kullanılan ismi, faaliyet alanı gibi bilgileri girilerek daha önce bu isimde bir marka tescili yapılıp yapılmadığı sorgulanabilmektedir.
Marka tescili başvurusu yapmadan önce marka tescil sorgulaması ve marka araştırması yapılması yoluyla mevcut tescil durumu ile ilgili gerekli bilgileri elde edilebilir. Ancak marka tescil sorgulaması, tescile uygunluk durumunun araştırılması için kesin bir bilgi sağlamamaktadır. Uzman patent ve marka vekilleri, marka tescili ile ilgili olarak tüm parametreleri inceleyip marka sorgulama aracının çok ötesinde bir marka araştırma süreci gerçekleştirirler. Markanın, marka ihlallerinden doğan zararlardan olumsuz etkilenmemesi için marka araştırması uzman marka vekilleriyle birlikte gerçekleştirilmelidir.
Ayrıca kullanıcılar marka tescil sorgulaması ekranından mevcut markalara ait görsel tasarım, amblem, logo gibi çalışmaların olup olmadığını da öğrenebilir.
Marka Tescil Sınıfları
Marka tescil sorgulaması yapılırken, markanın hangi marka tescil sınıfından yer alacağı belirlenmelidir. Marka araştırmasının ilk adımı olan marka tescil sınıfı belirlenmesi, marka ürün ya da hizmetinizin kategorisini belirlediğinden oldukça önemlidir. Uzman marka vekillerince daha doğru şekilde gerçekleştirilecek olan marka tescil sınıfı belirlenmesi, markanızın hangi alanlarda gerçekleşen faaliyetlerinin koruma altına alınacağını belirler. Bu sebeple önem arz etmektedir.
Marka tescil sorgulaması ve marka araştırması yapılırken, markanın tescil sınıfının belirlemesi, daha önceden o marka sınıfında tescillenmiş markaların listelenmesini sağlar.
Marka tescil sınıfları 45 meslek grubundan oluşmaktadır. Marka tescil sınıflarının 1-34 sınıfları arası üretim sınıfıdır, 35-45 sınıfları arası hizmet alanını kapsamaktadır.
Marka tescil sınıfları listesine göz atmak için Marka Sınıfları içeriğine göz atabilirsiniz.
Marka Tescili İçin Yapılması Gerekenler
Marka tescili için yapılması gerekenler; tescilli marka başvurusu için yapılması gereken marka araştırmalarının ardından markanın tescil edileceği marka sınıflarının belirlenmesi ve marka tescili için gerekli başvuru evraklarının hazırlanması gerekir.
Marka tescilinde bulunan markaların tescil başvuru süreçleri incelemeden geçmektedir. Alanında uzman kişiler yardımıyla marka tescil başvurusu araştırması yapılması ileride ortaya çıkabilecek ilave maliyet ve zaman kaybının ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Marka tescili için gerekli olan belgelere göz atmak için tıklayın.
Marka tescili için gerekli olan tüm belgeleri hazırlanan, marka tescil başvurusu yapılan ve onaylanan tüm marka tescilleri marka tescil belgesi almaya hak kazanmaktadır. Marka tescil belgesi, markanızın tescil edilerek kazanmış olduğu hakları temsil eden bir belgedir.
Marka Tescil Süreci Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Marka Tescil Süreci yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Marka Tescil Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Marka tescil sorgulaması yapılacak markanın isminin belirlenmesi gerekmektedir. Daha sonra marka tescil sorgulaması yapılacak markanın faaliyet göstereceği mal ve hizmetlerin sınıfları belirlenmelidir. Bu bilgiler doğrultusunda marka tescil sorgulaması yapılabilir.
Marka tescil sorgulaması Türk Patent Çevrimiçi Araştırma Uygulaması aracılığıyla yukarıdaki bilgilerle yapılabilir.
Marka Tescil Sorgulaması İçin Hangi Bilgilere İhtiyaç Duyulur?
Marka tescil sorgulaması için çevrimiçi araştırma uygulamasının kullanılabilmesi için marka tipi, marka adı, başvuru sahibi, marka ilan bülten numarası, tescil yayını bülten numarası, müşteri numarası ve nice sınıfları bilgilerine ihtiyaç duyulur.
Marka tipi, tanınmış markalar, WIPO koruması, koruma markaları, coğrafi işaretler, ses markası ve hareket markası seçeneklerinden oluşur. Marka tescil sorgulaması yapılacak olan markaya uygun seçenek işaretlenmelidir.
Marka adı, başvuru sahibi, marka ilan bülten numarası, tescil yayını bülten numarası, müşteri numarası ve nice sınıfları bilgilerinden en az bir tanesi doldurularak marka tescil sorgulaması yapılmalıdır. Ancak marka tescil sorgulaması sonuçlarının daraltılması için olabildiğinde fazla bilgi girilmelidir.
Marka Tescil Sorgulaması ile Hangi Bilgiler Elde Edilebilir?
Herhangi bir marka tescili hakkında başvuru numarası, başvuru tarihi, tescil numarası, tescil tarihi, uluslararası tescil numarası, evrak numarası, marka ilan bülten tarihi, marka ilan bülten numarası, tescil yayını bülten tarihi, tescil yayını bülten numarası, koruma tarihi, tescil durumu, marka tescil sınıfları, marka adı, vekil bilgileri ve sahip bilgileri edinilebilir.
Türk Patent Sorgulama ile Marka Sorgulaması
Tüzel ve gerçek kişiler başvuruda bulundukları markaların marka tescil sorgulamasını Türk Patent marka sorgulama aracından takip edebilmektedir. Marka tescili başvuru süreci devam eden, reddedilen ya da onaylanan şirketler marka tescil sorgulaması için Türk Patent ve Marka Kurumu’nun web sitesinden aşamalar hakkında bilgileri elde edebilmektedir.
Marka tescil sorgulamaları iki seçenek ile yapılabilmektedir bu marka sorgulama seçenekleri: kategori bazlı marka sorgulama seçeneği ve sınıf bazlı marka sorgulama seçeneğidir.
Uluslararası Marka Sorgulama
Türkiye’de tescil edilen tüm marka ve patentlerin, marka patent tescil belgesi yalnızca Türkiye’de geçerli olmaktadır. Markalar ihracat yapmadan önce, uluslararası fuar gibi yurt dışı faaliyetlerinden önce, faaliyet gösterilmek istenen ülkelerde yurt dışı marka tescil başvurusunda bulunmalıdır.
Şirketler markalarını koruma altına almak amacıyla uluslararası geçerliliği bulunan marka tescil sistemlerine başvurabilir. Alanında uzman marka vekilleri desteğiyle yapılacak marka araştırmalarının ardından sistemlere başvuru yaparak gerekli kriterleri sağlayan markalar yurt dışı marka tescil belgelerine sahip olurlar. Yurt dışında marka tescili için dört farklı sistem bulunmaktadır. Bu sistemler: Madrid Protokolü Uluslararası Marka Tescili Sistemi (WİPO), Yerel-Lokal Vekillerle yapılacak Ulusal Marka Tescili, Bölgesel, Avrupa Birliği Topluluk Marka Tescil Sistemi (EUİPO), Marka Tescili sistemleridir.
Marka Tescil Sorgulaması Ücretli Midir?
Marka tescil sorgulaması, marka tescili alanında uzman marka vekilleri desteği ile belirli bir ücret karşılığında yapılmaktadır. Marka tescil ücretleri, markanın hangi sınıf ya da sınıflarda tescil edileceğine göre değişmektedir.
Marka tescil ücretleri ödemesi, marka vekiliniz aracılığıyla yapılabilir. Marka tescil başvurusu maliyetleri ile ilgili uzman marka vekilleri detaylı bilgiler sunarlar.
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun yayınladığı marka tescil sorgulaması aracı ücretsiz ve herkesin kullanımına açık bir erişimdir. Marka tescil sorgulamanızı Türk Patent kurumunun web sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ancak marka tescil sorgulaması, hukuki süreçlerde bilgili olunmasını ve tecrübe gerektiren bir süreçtir. Bu sebeple marka tescil sorgulaması hususunda alanında uzman ve deneyimli firmalardan destek alınması önerilmektedir.
Marka Tescil Belgesi
Marka tescil sorgulaması ve marka tescil başvurusunun ardından marka tescil başvurusu onaylanan markalara marka tescil belgesi verilmektedir. Marka tescil başvurusu onaylanan bir markanın marka tescil süresi on yıldır. Marka tescil sorgulaması ile takip edilebilen marka tescil belgesi, tescil müracaatından itibaren on sene geçerli olmaktadır. 10 seneyi tamamlamış olan marka tescil belgeleri sürenin bitiminden önce ki 6 ayda yenilenebilir, 10 seneyi takip eden 6 aylık süreç içerisinde ise ceza tutarını yatırarak marka tescil belgesi yenilemesi yapabilmektedir.
Marka tescil belgelerinin tanımlanan tüm sürelerin geçmesi halinde markalar, marka tescil belgelerini kaybederler. Tescilli markalar, marka tescil belgesini gerekli süreler içerisinde yenilememeleri halinde sonraki 2 sene içerisinde, söz konusu başvuruda bulunan markayı icra etme ve marka tescil müracaatlarına itiraz etme hakkına sahip olmaktadır.
Marka Tescil Süreci Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Marka Tescil Süreci hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.