Sistem Belgelendirme İçin Sizi Bilgilendirelim İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Yaşamımızı devam ettirebilmek için gerekli olan temel ihtiyaçlarımızdan birisi gıdadır. Yemek ve içmek suretiyle tüketmemiz gereken temel ihtiyacımız olan gıdanın, sağlıklı ve güvenli olmasını beklenmektedir. Özellikle gıda sektörünün büyüklüğü göz önüne alındığı zaman gıda güvenliği ile ilgili standartlara uyulması hayati önem taşımaktadır.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı, bu standardı uygulayan kuruluşlarda gıda ile ilgili her aşamada kontrol altına alınması gereken ve tüketiciye karşı güveni sağlayan gerekli şartları belirler. Gıda ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkisi bulunan sektörlerde gıda ile ilgili her aşamada denetim, kontrol ve standart sağlama amacı güder. Uluslararası Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı gıdanın her aşamasında oluşabilecek her türlü riski azaltmak, uluslararası pazarlarda tanınırlığı ve güvenilirliği artırmak gibi birçok amaca hizmet eder.
Uluslararası Standart Örgütü tarafından 01 Eylül 2005 tarihinde yayınlanan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim ilk uluslararası standart olmuştur.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Uygulama Alanları Nerelerdir?
ISO 22000 Standardı, tüketicinin gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalmaması için geliştirilmiştir. Bu standart gıda zinciri içerisindeki tüm süreçlerin denetimini ve kontrolü sağlamaktadır. Gıda zincirinde hammaddenin teminatından başlayarak, gıdanın hazırlık aşaması ve hazırlanması, gıdanın işlenmesi, paketleme, muhafaza etme, nakliye gibi zincirin her aşamasında kontrol sağlayan uluslararası gıda güvenliği standardıdır.
Sistem Belgelendirme Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardının Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Pek çok ISO standardında olduğu gibi ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı da işletmeye rekabet gücü, prestij, maliyet avantajı gibi faydalar sağlar. Özellikle işletmenin rekabetinin yoğun olduğu pazarlarda tüketici kitlesinin beğenisini ve takdirini kazanmanın da önemli koşulları arasında yer alır. Genel olarak ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı işletmelere aşağıdaki avantajları sağlayabilir:
- Faaliyet gösterilen pazarlarda rekabeti güçlendirir
- Kaynağın verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayarak maliyetleri azaltır
- İşletmenin ileride zarara uğrayabileceği, sonradan oluşabilecek risklerin öngörüsünü yapar
- Bir gıda işletmesi için en önemli konu olan gıda zehirlenmeleri riskini azaltır
- Resmi denetimler yaparak tüketiciye güven verir
- Tüketicinin sağlıklı ve hijyenik gıda taleplerini karşılar
- Çalışanların hijyen ve gıda güvenliği konusunda bilinçlenmesini sağlar
- Kanunlara uygunluğu konusundaki yasal standartlara uygun faaliyetler gerçekleştirilmesini sağlar
- Yurtdışı pazarlarda diğer kuruluşlarla uyum ve dış pazarda daha etkili pazarlama sağlar,
- Pazardaki etkinliğini artırarak pazar payının artırılmasına katkı sağlar
- Çalışma ortamının iyileşmesine katkıda bulunur
- Gıda ile ilgili olumsuz geri dönüşleri minimize eder
- Kalitesizlik maliyetlerinde düşüş sağlar
ISO 22000 Standardını Kimler Uygulayabilir?
ISO 22000 Standardı gıda zincirinin herhangi bir halkasında yer alan işletmeler ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı Belgesi edinerek işletmelerine prestij ve verimlilik sağlayabilirler. Bu işletmeler arasında aşağıdaki işletmeler sayılabilir:
- Balıkçılar, çiftlikler, süthaneler
- Yem üreticileri
- Et ve balık işletmeleri
- Gıda işletmeleri
- Ekmek, meşrubat, konserve üreticileri
- Dondurulmuş gıda üreticileri
- Restoranlar, ayaküstü büfeler
- Fast food zincirleri
- Gıda hizmeti sunan hastaneler ile oteller
- Seyyar gıda satıcıları
- Gıda depolama, muhafaza ve dağıtım şirketleri
- Gıda sektörüne uygun hizmet (Gıda hammaddelerini, gıda işleme ekipmanlarını ve gıda ambalaj malzemelerini sağlayan işletmeler ve sterilizasyon tesisleri)
Gıda endüstrisi ile doğrudan ya da dolaylı ilişki içerisinde büyük veya küçük ölçekli kuruluşlar ISO 22000 Standardını uygulayabilir. Uluslararası tanınırlığı olan ISO 22000 Standardı, kapasitesine ve büyüklüğüne bakılmaksızın gıda sektöründeki tüm kuruluşlar için uygulanabilir.
Sistem Belgelendirme Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Sistem belgelendirme hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.