Marka Tescil Hukuku İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Marka Tescil Hukuku
Marka tescilinin başvurusu gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılabilmektedir. Ortak marka tescili başvurusu, başvuru yapacak olan hak sahibinin yurt dışında yaşaması, tescil işlemlerinin yapılma aşamaları ve başvuruda alınacak ücretler konularındaki yazılarımızı inceleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Marka tescili hukuku yazımızda marka nedir, marka tescili başvurusu işlemleri, başvuru ret nedenleri, yasal süreler ile marka sahibine sağladığı hukuki güvenceleri aktaracağız.
Marka Tescili Hukuku
Marka tescili işlemleri için 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet kanunda belirtilen hükümler doğrultusunda yapılabilmektedir. Gerçek ve tüzel kişiler başvurularını yaparken belirtilen mevzuat hükümlerinde belirtilen süreleri dikkate alarak, başvuruda ilgili kanunun 5. Maddesindeki ret sebepleri dikkate almalıdırlar.
Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?
Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Marka Nedir?
Ticari işletmeler faaliyet alanlarındaki üretim ya da satışta olan mal veya hizmetlerinin ayırt etmesini sağlamak için kullandıkları her türlü işaretler marka olarak ifade edilmektedir. Bu işaretler benzerlerinden farklı olarak kullanılan simgeler, resimler, imge ya da harflerden oluşmaktadır. Markayı koruma altına almak için tescil ettirmek hayati bir önem arz etmektedir.
Marka tescili başvuru işlemleri mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. En kısa sürede marka araştırma ve online olarak marka tescil işlemlerini sizin adınıza gerçekleştirmekteyiz. Sizin adınıza işlemleri yapmamızı isterseniz iletişime geçebilirsiniz.
“Marka Nedir?” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.
Marka Tescili Başvurusu Nereye Yapılır?
Markanın Sınai Mülkiyet Kanununda belirtilen haklara sahip olması için gerekli başvuru adımlarını tamamlamak ve başvurunun değerlendirilmesi sonucu 10 yıl süre ile koruma altına alabilirsiniz. Tüm başvuru işlemleri Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmaktadır. Başvurusununuz ret olmaması için Sınai Mülkiyet Kanununda Madde 5’teki kurallara bağlı olarak başvuru yapılmalıdır. Marka tescil sahibi bu konuda profesyonel destek alarak gerek başvuru işlemleri ve hukuki süreçleri hakkında bilgi edinebilir.
“Marka tescili başvurusu nereye yapılır?” yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için hemen form doldurun.
Tescil Edilen Markanın Hukuki Güvenceleri
6769 sayılı kanunda tescil edilen markanın koruması konusunda önemli ayrıntılar verilmiştir. Markanızın Fikri ve Sınai Kanununa göre koruma süresi 10 yıldır. Markanız bu süre içerisinde yasal olarak güvence altına alınmaktadır. Süre bitimine yakın sürede yeniden başvuru yapmak gerekmektedir.
10 yıl sürede başvurunun yapıldığı tarih itibari ile başlar ve süre bitiminden sonra herhangi bir sınır olmadan uzatılması mümkündür.
Markanın korunması ve kanunda belirtilen tüm marka tescili hukuki güvenceleri, markanın hukuka aykırı kullanımı, kanunun 149. Maddesinde belirtilen markaya tecavüz halinde uygulanan cezai hükümleri öğrenmek ve kısa bir süre içerisinde marka araştırmanızın yapılması, online olarak sizin adınıza başvuru işlemlerinin yapılmasına yönelik, danışmanlık hizmeti almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.
Marka Tescil Hukuku Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Marka Tescil Hukuku yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Marka Tescili Başvurusundaki Yasal Süreler
Marka ile ilgili başvuruların yapılması sonrasındaki süreleri, başvurusu ret olması veya kabul olması halindeki resmi işlemlerde marka tescil sahibi tarafından dikkat etmesi gereken birçok süre bulunmaktadır. Örnek olarak 10 yıl süre ile tescil edilen markanın korunma süresinin sona erdiği ayın son günün öncesi altı ay içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Marka tescili yenileme süresi daha önceki tescilin sona erdiği günü başlamaktadır.
Tescil yenilenmesi, sicile kaydedilmesi ve yayınlanması gerekmektedir. Marka sahibi tarafından bu sürelerin takip edilmesi, gereksiz bürokratik işlemlerde vakit kaybetmek istememesi, bilgili ve deneyimli uzman ekibimize başvuru yapmanız halinde, firmanızın tüm patent başvuru işlemlerini yapmaktayız. Daha fazla bilgi alabilmek için hemen WhatsApp Canlı Destek Hattı’mıza ulaşın.
Marka Tescili Başvurusu Ret Nedenleri Nelerdir?
Başvuru incelemesi sonucunda hiçbir eksiğini olmadığını karar veren Türkiye Patent ve Marka Kurumu KHK’nın 7. Maddesine göre tescil nisbi ya da mutlak ret nedenleri açısından incelemeye tabi tutacaktır. 7. Maddedeki belirtilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen başvurunun bir kısmı ya da tamamı reddedilebilmektedir.
İlgili yönetmeliğin 56. Maddesindeki şartlara içermediği halinde ise başvurucudan istenilen teknik yönetmelikteki bazı değişiklikler bakımından 6 ay süre verilecektir. Marka sahibi bu değişiklikleri süre içerisindeki değişiklileri tamamlamadığı durumlarda başvurular ret olmaktadır. Kanun 5. Maddesine göre belirtilen bazı ret nedenleri şu şekilde sıralanmıştır.
- Kamu düzenine ya da genel ahlaka uygun olmayan işaretler ve başvurular,
- Marka tescil başvurusunda coğrafi işaretlerden oluşan işaretler,
- Başvuru konusu ürünün işaretinde nitelik, coğrafi kaynağından ya da kalitesi gibi yanıltıcı olan işaretler,
- Başvuru konusu olan ürünün ya da hizmetin herhangi bir özelliğini ya da şeklini gösteren işaretler,
- Unvan gibi herkesin kullanmış olduğu ayırt etmek için ticari faaliyette ortak benimsenmiş işaretler,
- Başvuru konusundaki işaretin ayırt edici bir özelliğinin olmaması,
- Niteliğini, vasfını, cinsini, miktarını ya da kaynağını belirten birtakım işaretler,
- Halka mal olmuş, tarihi ve kültürel değerlerin marka tescilinde kullanılması olarak sıralanabilmektedir.
Bizimle iletişime geçerek marka tescili hukuku hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Marka Tescil Hukuku Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Marka Tescil Hukuku hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.