Marka Tescil Süreci İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
İsim Tescil Sorgulaması
İçindekiler
- 1 Marka İsimi Belirlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
- 2 İsim Tescil Sorgulama Nedir?
- 3 İsim Tescil Başvurusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?
- 4 Hangi Durumlarda İsim Tescil Hakkı Reddedilir?
- 5 Marka İsmi Tescili Sorgulanması ve Araştırmaları Nasıl Yapılır?
- 6 İsim Tescili Nasıl Alınır?
- 7 İsim Hakkı Nedir?
- 8 İsim Hakkı Nasıl Alınır?
- 9 İsim Hakkı Sorgulama
- 10 Alan Adı Sorgulama – Domain Sorgulama
- 11 Marka İsmi Tescili ve Sınai Mülkiyet Hakkı
- 12 Marka İsim Tescil Koruma Süresi Kaç Yıldır?
Marka yaratırken dikkat edilmesi gereken birinci nokta marka ismi belirlenmesidir. Marka ismi yaratma konusunda işletmeler çeşitli stratejik hedeflerine göre farklı marka ismi yaratma metodu kullanabilirler. Ancak belirlenen ismin marka tescilinin yapılabilmesi için özgün olması gerekir. Belirlenen marka ismi ayırt edici özelliklere sahip olmalıdır. Markaya dair oluşacak iletişim sürecinin ilk adımı olan marka ismi iyi belirlenmelidir. Bu yazıda isim tescil sorgulaması nasıl yapılır, marka ismi nasıl belirlenmelidir konularına değineceğiz.
“Marka tescili nasıl yapılır?” başlıklı içeriğimiz dikkatinizi çekebilir.
Marka İsimi Belirlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Marka tescili başvurusu yapılmadan önce marka isim araştırmaları yapılmalıdır. Tescil edilmek istenen marka ismi belirlenirken ismin; kolay hatırlanabilir, kısa ve öz, ayırt edici ve anlamlı olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda marka ismi belirlenirken seçilen ismin başka dillerdeki anlamları da detaylı olarak incelenmelidir. Telaffuzu kolay marka isimleri seçilmesi müşterilerin marka tercihlerinde önemli bir rol oynamaktadır.
Marka isim tescil başvurusunda bulunacak olan markaların, marka isim tescil sorgulaması yaparak, benzer ya da aynı isimleri taşıyan ve aynı faaliyet sınıfı içerisinde yer alan firmaların incelemesi gerekmektedir. Marka isim tescil sorgulaması yapılarak, belirlenen marka isminin ve marka işaretlerinin daha önceden alınan bir alan adı ya da web sayfası olarak kullanılıp kullanılmadığı ve marka isminin ticaret unvanı olarak kullanılıp kullanılmadığı mutlaka bir uzmandan destek alarak araştırılmalıdır.
İsim Tescil Sorgulama Nedir?
İsim tescil sorgulama, isim tescilinde bulunmak istediğiniz marka isminin hâlihazırda var olup olmadığını göstermeye yarayan bir çalışmadır. Aslında bir nevi benzerlik araştırması denebilir. Marka isim tescil sorgulaması, marka isminin görsel, anlamsal ve işitsel bakımdan diğer markalarla benzerliğinin araştırılmasıdır.
Marka tescil başvurunuzun reddedilmemesi için marka ismi belirlenmesi ve marka isim tescil sorgulaması yapılması oldukça önemlidir. Bu sebeple marka isim tescil sorgulamasının alanında deneyimli kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gereklidir.
İsim Tescil Başvurusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?
İsim tescil başvurusu öncesi alanında deneyimli marka danışmaları ile önceden tescilli benzer ya da aynı markaların olup olmadığının araştırılması ve marka isim tescil sorgulaması yapılması gerekir.
Hangi Durumlarda İsim Tescil Hakkı Reddedilir?
Marka isim tescili bazı durumlarda reddedilmektedir. Hem maddi hem manevi kayıp yaşamamak için marka isim tescil başvurusu yapılmadan önce bir uzman eşliğinde marka isim tescil sorgulaması yapılması oldukça önemlidir. Tescil başvurusu reddedilen durumlar; marka isminin başkasına ait olması, marka isminin başkasının ticaret unvanını, telif hakkını veya herhangi bir fikri mülkiyet hakkını taşıması durumunda mevcut hak sahibinin itirazı ile marka isim tescil reddedilir.
Marka İsmi Tescili Sorgulanması ve Araştırmaları Nasıl Yapılır?
Marka ismi tescili sorgulaması yapılırken belirlenen ismin bağlı bulunulan Ticaret Odasının web sayfasından çevrimiçi olarak araştırılması yapılmalıdır. Online olarak bilgi elde edilemediği durumlarda, Ticaret Odası kurumuna gidilerek belirlenen marka isminin unvan tescil koşullarına sahip olup olmadığı ve mevcut isimde bir marka bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır. Benzer marka unvanlarına sahip olan markalar karışıklık riski doğuracağından, marka ismi tescil sorgulamasının deneyimli bir uzmanla yapılması gerekmektedir.
İsim Tescili Nasıl Alınır?
Marka isim tescili alınmadan önce belirlenen marka isminin marka faaliyetlerine uygunluğu değerlendirilmedir. Marka isminin anlamı ve niteliksel özellikleri değerlendirilmesinin ardından marka isim tescili sorgulaması yapılarak mevcut isimde daha önce tescilli alınan markalar araştırılmalıdır. Bir uzman desteği ile yapılan marka isim tescili sorgulamasının ardından olumsuz bir durumla karşılaşılmaması durumunda, alanında uzman marka vekilleri aracılığıyla Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil başvurusu yapılır.
İsim Hakkı Nedir?
Marka isim hakkı, dünya çapındaki tüm marka isim kullanımlarında markaların özelleşmesini sağlayan ve marka isminin yasal olarak bir şahsa ait olduğunu belirten önemli bir haktır. Tüm kişilerin, işletmeleri için belirledikleri isimlerde marka isim hakkı talebinde bulunması mümkündür. Ancak marka isim hakkı talebinde bulunmadan önce marka uzmanları ile detaylı bir marka araştırması yapılması, yaşanabilecek olumsuz durumlardan korunmasını sağlayacaktır.
Markaların özelleşmesi ve benzerlerinden ayrışmasının ilk adımı marka isim hakkı alınmasıdır.
Marka Tescil Süreci Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Marka Tescil Süreci yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
İsim Hakkı Nasıl Alınır?
Marka isimlerinin isim hakkı bulunması yasal olarak marka isimlerine güvence sağlamaktadır. Marka isim hakkına sahip olmak isteyen herkes marka isim hakkı başvurusunda bulunabilmektedir.
Marka isim hakkı başvurusunda bulunmada önce dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Marka isim hakkı başvurusunda bulunulmak istenen marka isminin özgün bir isim olması gerekmektedir. Aynı zamanda markaya ait olan logo ve görsel tasarımların da mevcut markalardan farklı olması gerekmektedir.
Marka isim hakkı alınırken gerekli olan belgeler, markanın yasal olarak tescil edilmesi için gerekli olan belgelerle aynıdır. Marka tescili için gerekli olan belgeler yazımızda konuyla ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
İsim Hakkı Sorgulama
Belirlenen marka ismi ile marka ismi tescil başvurusunda bulunulmadan önce marka isim-telif hakkı sorgulaması yapılması zorunludur. Marka isim – telif hakkı sorgulaması, mevcut tescillenen ve telif hakkı alınmış marka isimlerini korumaya ve marka isim tescil başvurusunda oluşabilecek olumsuz durumların engellenmesini sağlar.
Marka isim telif hakkı sorgulama işlemlerini Türk Patent Kurumu web sitesinde bulunan veri tabanı üzerinden yapılabileceği gibi bir uzman desteğiyle de gerçekleştirilebilmektedir.
Alan Adı Sorgulama – Domain Sorgulama
İşletmeler, isim tescili belgesine sahip oldukları markalarının internet sitelerinin görünür olması amacıyla, alan adı – domain başvurusu yapmaktadır. Tescil ettirmek istenilen markanın, marka araştırması yapılırken internet ortamında mevcut kullanılan web siteleri marka isimleri hakkında bilgi sahibi olunmaktadır.
Bu marka araştırmasında kişiler, faaliyete geçirmek istedikleri marka adının alan adı – domain sorgulamasını yaparak, aynı ya da benzer alan adını kullanan markalar hakkında bilgi edinir. Alan adı sorgulaması yapılarak dijital platformlarda alan adı kullanımı uygun olarak belirlenen marka, alan adı – domain başvurusunda bulunabilir. Alan adı tescili yaptırmak Web sitenizin isminin sizden başka kimsenin kullanamamasını sağlamaktadır. Alan adı tescil ettirilmesi, dijital dünyada tescilli marka isminizin daha görünür olması anlamına gelmektedir.
Marka İsmi Tescili ve Sınai Mülkiyet Hakkı
Sınai mülkiyet hakkı: Patent, tasarım, faydalı model, coğrafi işaretler ve marka olmak üzere 5 gösterge etrafında incelenmektedir. Sınai mülkiyet hakkı: Özgün çalışmaların tescilini alan ilk uygulayıcıları adına, mal ya da hizmetlerinin kayıt edilmesini sağlayan bu sayede belirli bir süre boyunca bu hakka sahip olan kişilerin ürünlerini üretme ve satma hakkına sahip olmalarına yarayan haktır. Sınai mülkiyet hakkına sahip olunması için ilgili markanın, patentin vb. Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil edilmesi gerekmektedir.
Marka isimleri, şekilleri, harfleri, ürün biçimleri ve sahip olduklarını ambalajlar gibi marka özgün özellikleri, marka tescil belgesi ile sınai mülkiyet hakkına sahip olmaktadır.
Marka İsim Tescil Koruma Süresi Kaç Yıldır?
Marka tescili yapılan bir markanın tescil başvurusundan itibaren korunma süresi 10 yıldır. Marka tescil belgesi koruma süresi, marka tescil başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süresince korunmaktadır. Marka isim tescil yenileme süresi, tescil koruma süresinin bitiş tarihinden itibaren devam eden 6 ay olarak belirlenmiştir.
Bu süre içerisinde gerekli cezai ücretler ödenerek marka isim tescil yenilemesi yapılabilir. Marka isim tescili yenilenmeyen markalar hükümsüz sayılmaktadır ve marka isim tescil korumasını kaybetmektedir.
Marka Tescil Süreci Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Marka Tescil Süreci hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.