Marka Tescil Belgesi İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

    Markanın fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması için marka tescil başvurusu yapılarak marka tescil belgesi alınır. Bu yazıda marka tescil belgesi nedir, marka tescil belgesi nereden alınır, marka tescil belgesi nasıl alınır, marka tescil belgesi ne işe yarar, marka tescil belgesi için gerekli evraklar nelerdir, marka tescil belgesi ücreti ne kadar sorularına cevap vereceğiz.

    Marka tescili nedir?” başlıklı yazımız dikkatinizi çekebilir.

    İşletmelerin, ürün ya da hizmetin kimliği niteliğinde olan marka, soyut bir varlıktır. Markanın hedef kitlede ve toplumda ayırt edici özellikte olması beklenir. Soyut olan markanın hukuki olarak koruma altına alınması, markayı korumak için ilk adımdır. Marka tescil başvurusu de bu adımın ilk koşuludur.

    Marka Tescil Belgesi Nedir? Marka Tescil Belgesi Nereden Alınır?

    Marka tescil belgesi, markaları hukuki olarak koruma altına alan resmi bir belgedir. Bu belge, marka tescil başvurusu uygunluk durumunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilir. Marka tescil başvurusu sonrası, marka tescil başvurusu yapan kurum ya da kişi adına, uygunluk durumu doğrultusunda verilir. Tescil işlemleri ise öncelikle marka araştırması yapılarak başlatılır. Marka ve benzerlik araştırması ise marka tescili sorgulama süreci içerisinde marka vekilleri tarafından yapılır. Marka sahiplerini temsil eden marka vekilleri, marka tescil başvurusu için yaptıkları araştırma sonrası başvuru işlemlerine geçerler. Marka tescil başvurusu sonrası süreç tamamlandıktan sonra olumlu sonuç alınırsa marka tescil belgesi, markaya verilir. Marka tescil belgesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından marka adına verilen bir belgedir. Bu belge sayesinde marka, hukuki olarak koruma altına alınmış olur.

    Marka Tescil Belgesi Ne İşe Yarar?

    Marka tescil belgesi, marka tescil başvurusu olumlu sonuçlanan markalara verilen bir belgedir. Bu belge, hukuki olarak markanın korunmasını sağlar. Marka tescil başvurusu sonrası tescile ait sınıflar içinde markanın hukuki hakları korunuyor olur. Marka ile ilgili isim, simge, amblem gibi emtialarının başkaları tarafından kullanılması engellenir. Kullanıldığı durumlarda da hukuki olarak üstünlük ve kullananlara karşı dava hakkı elde edilmesini sağlar. Marka tescil başvurusu sonrası alınan marka tescil belgesi, markanın kullanım haklarını üçüncü şahıslara devredilebilme özelliğine sahiptir. Marka sahibi dilerse, bu hakkını kullanarak marka kullanım haklarını devredebilir.

    Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?

    Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

      Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır?

      Marka tescil başvurusu ile marka tescil belgesi alma süreci başlar. Öncelikle marka vekilleri tarafından marka araştırması ve marka tescili sorgulaması işlemleri yapılır. Marka benzerlik araştırması, marka tescil başvurusu öncesi marka tescil belgesi için engel teşkil edebilecek durumların araştırmasıdır. Bu aşamada marka tescili sorgulama işlemleri yapılır. Marka tescili sorgulama, başka markalarla benzerlik durumunun araştırmasıdır. Uygunluk aşaması ve marka tescili sorgulama işleminin yapılması, marka tescil başvurusu için en önemli aşamalardan biridir. Bu aşamada atlanan ya da gözden kaçan bir durum olursa marka başvurusunun reddedilme ihtimali vardır. Bu nedenle bu marka tescil başvuru işlemlerindeki her aşamanın patent ve marka vekilleri tarafından yapılması oldukça önemlidir. Marka tescili sorgulama ve benzerlik aşamasından itibaren, alanında uzman olan kişilerden destek almak faydalı olacaktır.

      Marka Tescil Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

      Marka tescil başvurusu sürecinde marka başvurusu için gerekli evrakların tamamlanmış olması gerekmektedir. Marka vekilleri tarafından incelenen evraklar, uygunluk durumunda başvuru gerçekleştirilir. Marka tescil belgesi için gerekli olan evraklar başvuruya hazır hale getirilir. Marka tescil başvurusu için gerekli evraklar, Mülkiyet Kanunu tarafından belirlenmiştir.  Marka tescil başvurusu, marka tescili sorgulama işleminden sonra gerçekleştirilir. Başvuru, kişi ya da tüzel kişiler adına olabilir.

      Gerçek kişiler (şahıslar) için gerekli olan marka tescil belgesi evrakları:

      • Şahıs veya şahısların T.C kimlik numaraları, adresleri, iletişim numaraları
      • Varsa vekaletname (vekaletnamede noter onayı gerekmez). Ortak marka olduğu durumlarda, vekaletname üzerinde tüm ortakların imzaları gerekmektedir
      • Sözleşme
      • Ödeme dekontu
      • Başvurusu yapılacak olan markanın varsa logosu, amblemi, fontu

      Tüzel kişiler (şirket, kurum, adi ortaklık vb.)

      • Vergi levhası
      • Vekaletname (vekaletnamede noter onayı gerekmez)
      • Sözleşme
      • Kaşe bilgileri
      • Ödeme dekontu
      • Başvurusu yapılacak olan markanın varsa logosu, amblemi, fontu

      Marka Başvuru Ücreti, Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?

      Marka tescili hakkında araştırma yaparken akla takılan bir başka soru ise “marka tescil ücreti ne kadar?” sorusudur. Markanın 10 yıl boyunca fikri ve sınai haklarını koruyacak olan marka tescil belgesi ücreti sabittir. Ancak marka tescil başvuru ücreti, başvurulan marka tescil sınıfı sayısına göre değişmektedir.

      Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Ücretler sayfasında yayınladığı bilgiye göre marka tescil işlem ücretleri ve marka tescil ücreti 2021 yılında aşağıdaki tablodaki gibidir.

      Hesap Kodları

      Hizmetin Türü

      2021 İşlem Ücretleri (TL)

      2.01.01

      Tek Sınıflı Marka Başvuru Ücreti 

      280

      2.01.02

      Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti 

      280

      2.01.03

      Marka Tescil Ücreti

      750

      2.01.04

      Marka Tescil Belgesi Sureti  Düzenleme Ücreti

      285

      2.01.05

      Marka Sicil Sureti Düzenleme Ücreti

      285

      2.01.06

      Devir-Kısmi Devir İşlemi Kayıt Ücreti

      665

      2.01.07

      Birleşme, Bölünme veya Ayni Sermaye Koyma Borcu Gibi Yapısal Değişikliklere İlişkin İşlem Ücreti

      680

      2.01.08

      Miras Yoluyla İntikal İşlemi Kayıt Ücreti

      665

      2.01.09

      Lisans Kayıt ve Lisans Yenileme Ücreti

      975

      2.01.10

      Rehin İşlemi Kayıt Ücreti

      665

      2.01.14

      Rüçhan Hakkı Kayıt Ücreti

      310

      2.01.15

      Sınıflandırma Listesi Düzenleme Ücreti

      195

      2.01.16

      Rüçhan Hakkı Belgesi Düzenleme Ücreti

      310

      2.01.17

      Yayımlanan Marka Başvurularına İtiraz Ücreti

      185

      2.01.18

      Marka Bilgilerine İlişkin Resmi Yazı Düzenleme Ücreti

      45

      2.01.19

      Madrid Protokolü Uyarınca Uluslararası Marka Başvurusunun WIPO’ya Bildirilmesi Ücreti

      440

      2.01.20

      Madrid Protokolü Uyarınca Sonraki Belirleme ve Diğer Taleplerin WIPO ya Bildirilmesi Ücreti

      255

      2.01.21

      Madrid Protokolü Uyarınca Yer Değiştirme ve Dönüştürme Ücreti 

      255

      2.01.22

      Marka Başvurusu Bölünme Ücreti

      655

      2.01.23

      Marka Yenileme Ücreti

      940

      2.01.24

      Koruma Süresi Sona Eren Marka Yenileme Ücreti

      1.840

      2.01.25

      Marka Kısmi Yenileme Ücreti

      940

      2.01.26

      Koruma Süresi Sona Eren Markanın Kısmi Yenileme Ücreti

      1.840

      2.01.27

      Tanınmışlık Tespiti Talebi İnceleme Ücreti

      5.520

       

      Marka Tescil Belgesi Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

      0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Marka Tescil Belgesi yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

        Marka Tescil Belgesi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

        Marka tescili sorgulama, Türk Patent ve Marka Kurumu marka tescil sorgulama sayfası üzerinden yapılmaktadır. Marka tescili yapmak isteyen markaların internet üzerinden ücretsiz marka sorgulama yapabileceği bir servistir.

        Marka tescil sorgulama sayfasında marka tipi, marka adı, marka tescil başvuru sahibi, marka tescil ilanı bülten numarası, müşteri numarası ve marka nice sınıfları yazılarak marka sorgulama yapılabilmektedir.

        Marka sorgulama işlemi yapıldığı zaman marka tescil başvuru numarası, marka tescil koruma tarihi, marka adı, marka sahibi, marka nice sınıfları bilgilerine ulaşılabiliyor.

        Marka Tescil Belgesi Sorgulama Neden Yapılır?

        Marka sahipleri, marka tescil başvuru süreçlerini Türk Patent ve Marka Kurumu’nun marka tescil sorgulama sayfasından takip edebiliyorlar. Ancak bu marka tescil sorgulama aracı, marka tescil başvurusu öncesinde yapılan marka benzerlik araştırması için yeterli bir araç olmayabilir. Dolayısıyla sadece marka tescil sorgulama aracı kullanılarak yapılan marka benzerlik araştırması sonucunda markanın tescilinde risk ortaya çıkabilir. Bu sebeple mutlaka marka tescil süreçlerinde uzman marka vekilleri ile çalışılmalıdır.

        Marka Tescil Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir? Marka Tescil Belgesi Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

        Marka tescil başvurusu sonrası marka uygunluğu görüldüğü taktirde verilen marka tescil belgesi süresi 10 yıldır. Marka tescili, 10 yıllık süre boyunca marka haklarının korunmasını sağlar. Hukuki olarak koruma altına alınan marka hakları koruma süreci, marka tescil başvurusu sonrası marka tescil belgesi alındıktan sonra 10 yıl içinde geçerlidir.

        Marka Tescili Satın Almak ve Satmak Mümkün mü?

        Marka tescil belgesi, 10 yılda bir yenilenmek kaydıyla sonsuza kadar geçerli olabilir. Marka alınıp satılabilen ve mirasa konu olabilmesi yönüyle maddi olmayan değerli bir işletme varlığıdır.

        Marka tescil belgesi yenileme işlemi ise, 10 yıllık süreç tamamlandıktan sonra yapılmaktadır. Sürecin bitmesinden önceki 6 ayda normal, bittikten sonraki 6 ayda cezalı olarak yenilenebilir. Marka tescil belgesi yenileme işlemi için gereken yenileme ücretinin ödenmesi ile belge yenilenebilir.

        Marka Tescil Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

        Marka tescil belgesi alma süreci, farklı koşullara göre değişiklik gösteren bir süreçtir. Tüm aşamalar sorunsuz bir şekilde geçildiğinde 4-6 ay arasında marka tescil belgesi alınır.

        Marka tescil başvurusu aşamasından itibaren dikkatle yürütülmesi gereken bir süreçtir. Marka tescili sorgulama süreci ile başlayan süreçte marka evraklarının tam olmaması, marka tescili sorgulama sürecinde benzer markalar olması, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun işlem yoğunluğu gibi durumlar, süreci etkilemektedir. Marka inceleme süreci de yine aynı şekilde farklı aşamalara bağlı olarak değişebilmektedir. Şekil inceleme ve uzman benzerlik araştırma süresi, marka işaretleri gibi durumlar marka tescil belgesi alma süresi için etki eden durumlardır. Buradaki tüm süreçleri profesyonel ekip desteği ile uzman kişiler ile yürütebilirsiniz.

        Marka Tescil Belgesi Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

        Marka Tescil Belgesi hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.