Yurtdışı Marka Tescili İçin Sizi Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
Yurtdışı Marka Tescili
Tescil edilme başvurusu Türkiye’de yapılmış ve Türkiye’de tescil edilmiş markalar yalnızca Türkiye sınırları içerisinde korunmaktadır. Ki bu durum diğer bütün ülkeler içinde geçerlidir yani kısaca diyebiliriz ki marka tescili ülkeseldir. Marka sahipleri yurt dışına bayilik verme, ihracat yapma ve yurt dışında fuarlara katılma gibi nedenlerle ülke sınırları dışına çıkardıkları ürün veya hizmetlerinin korunması amacıyla markalarını ilgili ülke veya ülkelerde tescil ettirmelidirler.
Markanın uluslararası platformda başvurusunun ve tescilinin gerçekleştirilebilmesi için öncesinde marka bağlı bulunduğu ülkede tescil edilmiş olmalıdır. İlk etapta uluslararası marka tescili bağlı bulunan ülkede tescillenmiş olan markaya bağlı şekilde yürütülür (5 yıl). İlgili marka bu süre dolmadan kendi ülkesinde hükümsüz kalırsa, uluslararası marka tescilini de kaybeder. Günümüzde uluslararası tescil sistemleri sayesinde bir tek başvuru ile birçok ülkede marka tescil başvurusu da gerçekleştirilebilmektedir.
Diğer Ülkelerde Marka Tescilinin 4 Farklı Yöntemi Bulunmaktadır:
- Uluslararası Marka Tescili (Madrid Protokolü Sistemi)
- Topluluk Marka Tescil Sistemi
- Ulusal Marka Tescili
- Bölgesel Marka Tescili
Türkiye'de marka ile ilgili konularda profesyonel bir hizmete mi ihtiyacınız var?
Defans Patent 15 yılda Türkiye'de en güvenilir marka partneriniz oldu. Tecrübeli ticari marka avukatlarımızla markalarınızı koruma altına alın. 0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da marka koruma yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
1.Uluslararası Marka Tescili (Madrid protokolü)
Madrid Protokolü, 1999 yılında imzalanmış olup firmalara Türkiye’de yapılacak tek bir başvuru ile Avrupa Birliği de dahil birden fazla ülkede veya bütün ülkelerde markanın korunmasını sağlayan bir imkan oluşturmuştur.
Madrid Protokolünce Uluslararası Marka Tescil işlemleri için yetkili kuruluş, merkezi İsviçre Cenevre’de bulunan Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO-World Intellectual Property Office)’ dür. Madrid Protokolüne göre, markanın yurt dışında tescili üye ülkelerin bazılarını veya tamamını kapsayabilir.
Aynı zamanda Uluslararası Marka Tescili için, bağlı olunan ülkede aynı marka için başvuru veya tescil işleminin yapılmış olması gerekir.
2.Topluluk Marka Tescili
Avrupa Topluluğuna üye ülkelerde tek başvuru ile koruma sağlayan ve ülkelerin tamamında geçerli olan sistem OHIM (Office ForHarmonizationInTheInternal Market)’dir. Topluluk Marka Tescili sisteminde yetkili ofis, İspanya’da bulunan İç Uyum Ofisi’dir.
Yalnızca bir marka başvurusu ile topluluğa üye olmuş devletler için topluluk üyesi devletlerde geçerli olacak marka tescil belgesi alınabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da Paris Sözleşmesi gereğince Topluluk Markası tescil ettirebilir ve markanın Avrupa topluluğunca korunmasını sağlayabilirler.
OHIM’e başvuru yapılmasından sonra gereken şartlar açısından araştırmalar ve incelemeler yapılıp üye her ülkeden alınan araştırma raporları sonucu topluluk marka başvurusu yapmış olan başvuru sahibinin bilgi edinmesi için bir araştırma raporu düzenlenerek başvuru sahibi değerlendirilmektedir.
Yurtdışı Marka Tescili Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da Yurtdışı Marka Tescili yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.
3.Ulusal Marka Tescili
Toplu tescil sistemlerinden (Avrupa Birliği Topluluk Sistemi,WIPO) herhangi birine üye olmayan ülkeler için tek tek başvuru yapılarak koruma sağlanması mümkündür. Ulusal marka tescil işlemlerinde, ülkeler arasında bulunan karşılıklılık ilkelerine istinaden işlemler yürütülür. Her ülkenin ulusal marka prosedürü farklılık gösterebildiği gibi marka başvuru ve tescil işlemi ücretleri de ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir. Tescil maliyeti, ilgili ülkenin yasal düzenlemelerine ve markanın yasal tescilinin gerçekleşecek olduğu sınıf sayısına göre değişebilmektedir.
Yapılan marka tescil başvurusunun sonuçlanması ve belgenin alınması süreci yaklaşık 2-4 yıl sürer. Bazı ülkelerdeyse bu süreç 5 yıla kadar uzayabilmektedir.
4.Bölgesel Marka Tescili
Birden fazla ülkenin bir araya gelmesi ve üye ülkeler için geçerli olacak şekilde bir koruma sistemi oluşturmalarına Bölgesel Tescil Sistemi denmektedir.
OAPI-Afrika Fikri Haklar Örgütü üyesi ülkelerde (Benin, Burkina-Faso, Cameroon, Central AfricanRepublic, Chad, Congo, EquatorialGuinea, Gabon, Guinea (Conakry), Guinea-Bissau, IvoryCoast, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Togo) tek bir marka başvurusu ile bölgesel marka koruması sağlanabilmektedir.
BENELUX üyesi ülkeler (Belçika-Hollanda-Lüksembourg), Benelux marka tescil sistemini geliştirmiş olup, tek bir başvuru ile üç ülkede tescil alabilmektedirler.
Yurtdışı marka tescili için daha fazla detaylı bilgi almak için 0850 297 0 297 numarasını arayabilir ya da formu doldurup sizi aramamızı sağlayabilirsiniz.
Yurtdışı Marka Tescili Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın
Yurtdışı Marka Tescili hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.