PCT Hakkında Ücretsiz Bilgilendirelim
İletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

    İşletmeler için patent tescili oldukça önemli bir kavramdır. İşletmeler ürettikleri buluşları patent tescili ile koruma altına alırlar. Böylece buluşların fikri ve sınai hakları patent tescili sahibine ait olur. Ancak uluslararası düzeyde faaliyetlerini gerçekleştiren işletmeler için ulusal patent tescili yeterli değildir. İşletmeler buluşlarını uluslararası alanda tescil edebilmek için PCT’yi (Patent Cooperation Treaty – Patent İşbirliği Antlaşması) kullanırlar.

    Uluslararası patent tesciliyle ilgileniyorsanız “Avrupa Patenti Nedir? (EPO/EPC)” içeriğimiz dikkatinizi çekebilir.

    PCT Nedir?

    İşletmelerin değer kaynaklarından birisi olan patent tescili bazı durumlarda uluslararası alanda yapılması gerekebilir. Örneğin uluslararası pazarlarda ürün ya da hizmetlerini satan işletmeler uluslararası patent tesciline ihtiyaç duyabiliyor. Böyle bir durumda PCT işletmelerin ihtiyaçlarını karşılıyor. PCT (Patent Cooperation Treaty – Patent İşbirliği Antlaşması) İşletmenin sahip olduğu bir buluşun, birden fazla ülkede korunmasını kolaylaştırmak ve daha ekonomik olmasını sağlamak için üye ülkelerin yapmış olduğu bir antlaşmadır.

    PCT ile uluslararası pazarlara hitap eden işletmeler patent tescili faaliyetlerini de uluslararası alana genişleterek rekabetçi güçlerini artırabilirler.

    PCT Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Her tescil başvurusunda olduğu gibi PCT başvurusunda da oldukça dikkatli adımlar atılmalıdır. Ancak PCT başvuruları işletmelerin patent tescili maliyeti açısından daha önemli bir kalem olacağı için tescil işlemlerinde daha detaylı çalışılması gerekir. Ayrıca işletme buluşunu dünyaya açacağı için daha sonrasında meydana gelebilecek fikri ve sınai mülkiyet hakları ihlalinden daha ciddi olarak etkilenecektir. Uzman patent ve marka vekilleri PCT başvurusu için işletmelere profesyonel danışmanlık sunarlar. İşletmelerin uzman patent ve marka vekilleri ile PCT başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri aldıkları riski en aza indirger.

    Başvurunun WIPO Tarafından Yayınlanması

    PCT başvurusu gerçekleştirildikten sonra WIPO tarafından başvuru yayınlanır. Bu aşama PCT başvurusunun ilk aşamasıdır. Patent tescili başvurusu sahibi veya vekaleten vekili ilk başvuru tarihi anından itibaren 30 aylık bir süre içerisinde PCT’ye üye olan ülkelerin her birine başvuruda bulunma hakkı kazanır.

    Daha Düşük Araştırma ve İnceleme Raporu Maliyeti

    PCT başvurusunun patent tescili başvurusunda bulunan gerçek ya da tüzel kişiler için daha avantajlıdır. Başvuru sahibi ayrı ayrı her ülkede araştırma raporu ve inceleme raporu hazırlatmak zorunda kalmaz. 30 ülkede başvuru yapacak kişi veya şirket daha düşük bir maliyet karşılığında tüm ülkeler için geçerli bir araştırma raporuna sahip olur. Bu yönüyle PCT başvurusu işletmeler için daha verimlidir.

    Her Ülkeye Ayrı Ayrı Başvurulmalıdır

    PCT başvurusuyla tek bir araştırma raporu ve inceleme raporuyla her ülkeye başvurulabilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunuyor. PCT başvurusu ile başvuru sahibi her ülkede patent hakkı kazanmaz. PCT başvurusu ile her ülkeye başvuruda bulunma hakkı kazanır. PCT başvurusu yapıldıktan sonra 30 ay içerisinde her ülkeye ayrı olarak başvurulmalıdır.

    PCT Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

    0850 297 0 297 numaralı ücretsiz telefon numaramızı arayın ya da PCT yolculuğunda size yol göstermesi için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.

      TÜBİTAK Teşvikinden Faydalanılabilir

      Uluslararası patent tesciline teşvik amaçlı TÜBİTAK tarafından oluşturulmuş bir program bulunuyor. 1602 Patent Destek Programı kapsamında her bir PCT başvurusu için 1000TL + 200CHF (2019 yılı için geçerli) TÜBİTAK teşviki kullanılabilir. Güncel bilgi için Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Teşvik ve Destekler sayfasına göz atmanızı öneririz.

      PCT’ye Kimler Başvurabiliyor?

      PCT başvurusu aslında sanıldığından daha kolaydır. Patent başvurusu yapmak isteyen tüm buluş sahipleri veya şirketler doğrudan WIPO’ya başvurabiliyor. Ayrıca üye ülkelerdeki ulusal ofislerle de başvuruda bulunabilirler. Türkiye’de başvuruları doğrudan Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapabilirsiniz.

      PCT Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

      Birden fazla ülkede patent tescili almak istiyorsanız PCT’ye başvurabileceğiniz iki yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerden birisi formların kağıtla teslim edilmesidir. Diğeri de ePCT sistemini kullanmaktadır. PCT’ye başvuru nasıl yapılır sorusuyla ilgili olarak aşağıdaki bilgileri okuyabilirsiniz.

      1. ePCT aracılığıyla başvuru

        ePCT aracılığıyla başvuru yapılırken Türk Patent ve Marka Kurumu kabul ofisi olarak seçilir. Sürecin tamamı ePCT sistemi üzerinden ilerler. Ayrıca ePCT sistemi ile yapılan başvurularda başvuru sahibi ve/veya vekili her aşamayı izleyebilirler.
      2. Kağıt ortamında başvuru

        Formlar, tarifname ve gerekli diğer belgeler kağıt ortamında hazırlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurulur. Kağıt ile başvuru yapıldığı durumlarda Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edilmesi gereken evraklar aşağıdadır:
      • P-07 formu
      • PCT/RO/101 formu
      • PD-200 formu
      • Tarifname takımı
      • Ücretlerin Türk Patent ve Marka Kurumu hesabına yatırıldığını gösteren banka belgesi

      PCT Başvuru Süreci

      PCT başvuru sürecinizi siz veya vekiliniz takip edebilmektedir. Uzman marka ve patent vekilleri desteğiyle işlemlerinizi yürüterek işletme riskinizi en aza indirebilirsiniz. PCT başvuru süreci aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır.

      • Kabul ofisine başvuru yapılır.
      • Türk Patent ve Marka Ofisi’ne yapılan başvuru kayıt için WIPO’ya gönderilir.
      • Patent tescil başvuru sahibi tarafından tercih edilmek üzere Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ya da EPO tarafından araştırma raporu hazırlanır.
      • Başvuru sahibine ve/veya vekiline Türk Patent ve Marka Kurumu ya da EPO tarafından alındı belgesi ulaştırılır.
      • Yapılan patent tescil başvurusu WIPO tarafından yayınlanır.
      • WIPO tarafından yayınlanmasından itibaren 30 ay içerisinde başvuru sahibi 144 PCT ülkesine ulusal aşama başvurusu yapar.

      PCT Hakkında Ücretsiz Bilgi Alın

      PCT hakkında ücretsiz bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın, 30 dakika içinde sizi arayalım.