Marka tescil; yeni markaların ya da mevcut markaların hukuki olarak korunması için yapılan bir işlemdir. Bu işlem, markanın tescilsiz marka korumasının dezavantajlarını ortadan kaldırır ve hukuki koruma işlemlerini ucuz ve hızlı yapmayı sağlar.
Marka, bir ürün veya hizmetin sunulmasında kullanılan, başkalarının ürün ve hizmetlerinden ayırt edici özellikler taşıyan, bir kuruluşun kurumsal imajını diğer kişilere ve kuruluşlara karşı açık şekilde ifade eden işaretlerdir. Bunlar; sözcükler, şekiller, harfler, sayılar olabileceği gibi, malların biçimsel özellikleri de olabilir. Ambalajlarının çizimiyle de görsele dökülebilir, baskı yoluyla da çoğaltılabilirler. Marka kısacası belirlenen ürünün ya da hizmetin kimliğidir.
Marka, bir şirketin en değerli varlığıdır. Öyle ki zamanla markaya ait sembol, şekil veya isimler tüketiciler tarafından benimsenir. Tescil edilmiş olan logo, isim veya renk gibi ayırt edici unsurların, markanın ait olduğu ürün grubuyla veya işletmenin kendisiyle doğrudan ilişkilendirilmesine neden olur. Gündelik hayatta kişisel ihtiyaçlarımız için kullandığımız ürünler bile, markanın kendi adıyla özdeşleşmiş ve o şekilde anılmaya başlanmıştır.
Marka İsmi Nasıl Belirlenmelidir?
Marka, bir firmanın tüm kurumsal kimliğini, oluşum amacını ve hikâyesini belirler. Bu nedenle marka isminin seçimi, logosunun tasarımı ve sonrasında markanın tescil süreci gibi adımlar markalaşma için çok önemlidir. Marka başvurusu yapacak olan firmaların, marka vekilleri aracılığı ile marka benzerlik araştırması yapması ve markanın faaliyet alanlarının tespit etmesi gerekir.
Ücretsiz marka tescil süreci ile ilgili bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin!
Marka Tescil Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Marka tescil başvuruları Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmaktadır. Marka tescili için başvurulacak markanın daha önce tescil edilmiş olma ihtimaline karşın marka vekilleri, marka benzerlik araştırmasında bulunur. Uzman bir marka vekili tarafında araştırma yapıldıktan sonra marka tescili için süreç başlatılır.
Marka tescil başvurularıyla ilgili bilgi almak için hemen bize ulaşın! Tel: 0850 297 0297 Whatsapp: 0534 645 2320
Marka Tescil Sürecinde İzlenmesi Gereken Adımlar Nelerdir?
- Benzer Marka Araştırması
Aynı ya da benzer isimde markaların olması, marka tescil işlemleri için zor bir süreçtir. Bu nedenle marka ismi belirlendikten sonra marka araştırma sürecinin tamamlanması gerekir. Tescil almayı zorlaştıracak ya da marka tesciline engel olacak isimlere sahip markaların tespit edilmesi, marka araştırma süreci parçalarından biridir. Markanın içinde bulunduğu kapsam da burada önemlidir. Markanın hangi marka sınıfları içine dahil olduğu belirlenmelidir.
- Marka Başvurusu:
İkinci adım, başvuru için gerekli harçların yatırılması, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurulması aşamasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken, marka tescili alınması istenen markanın en az bir sınıfa ait olmasıdır. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra başvuru, görevli marka uzmanları tarafından incelenir ve marka tescili için gerekli belgelerin kontrolü sağlanır.
- Başvurunun Varsa Red Sebepleri Açısından İncelenmesi:
Türk Patent ve Marka Kurumu’nda görevli uzmanlar tarafından başvurunuz incelendikten sonra mutlak red sebeplerinin olup olmadığı konusunda araştırma yapılır.
- Resmi Marka Bülteninde Yayın:
Mutlak red sebebi aşamasından geçen başvurular, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Resmi Marka Bülteni’nde bültende yer alır. Ülke çapında var olan tüm markalar bu bültende yayınlanır. İki aylık süreçte tüm itirazlar, üçüncü kişiler tarafından yapılabilir. Bu süreç kritik bir önem taşır. Marka tescil edildikten sonra marka vekili aracılığıyla söz konusu tüm bültenler takip edilir.
- Marka Tescil Belgesi:
Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra markanız artık tescil süreci tamamlanmış olur ve marka belgesi, marka vekiline gönderilir. Tüm işlemler yaklaşık 4-6 aylık bir süreci kapsar.
Marka tescil başvurularıyla ilgili bilgi almak için hemen bize ulaşın! Tel: 0850 297 0297 Whatsapp: 0534 645 2320