Uluslararası Marka Başvurusu – Madrid Protokolü

Marka tescili, başvurulan ülkeye ait olup sadece başvurulan ülkede markayı koruma hakkı sağlar. Marka için koruma istenen diğer ülkelerde ayrı tescil başvuruları yapılmalıdır. Tescil yapılmak istenen ülkelere tek tek başvuru yapılabilir. Ancak Madrid başvurusu ile aynı anda birden fazla ülkeye başvuru yapılarak farklı ülkelerde marka koruması sağlanabilir.

Türkiye, WIPO (World Intellectuel Property Office) nezdinden bir protokol olan Madrid Protokolüne, 1999 yılında üye olmuştur. Bu üyelikle birlikte Türkiye’de ikamet edenler veya Türkiye’de ticari bir faaliyet gösterenler Madrid Protokolüne üye olan ülkelere uluslararası marka başvurusunda bulunabilir ve seçtikleri ülkelerde markalarını tescil ettirebilirler. 2021 yılı itibariyle Madrid Protokolüne üye 107 ülke bulunmaktadır. Üye ülkelere buradan ulaşabilirsiniz.

Madrid Başvurusu ve Koruma Süresi

Madrid başvuruları, menşei ülkede ikamet eden veya ticari faaliyet gösteren kişi veya kurumlar tarafından, menşei ülkenin ofisi aracılığıyla WIPO’ya gerçekleştirilir. Türkiye’den yapılacak başvurular için, Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden gerekli form ve ödeme belgesiyle WIPO’ya uluslararası marka tescili başvurusu yapılır. Bu protokol kapsamında WIPO’ya doğrudan başvuru yapılamaz.

Madrid Protokolü kapsamında uluslararası tescili bulunan bir markanın koruma tarihi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır. 10 yıllık süreçten sonra, marka sahibi, korumayı devam ettirmek istediği ülkelerde, ülkelerin ulusal ofisleri nezdinde, marka tescil yenileme işlemini gerçekleştirerek markanın koruma süresini 10 yıl daha uzatabilir.

Madrid Başvurusu Şartları

Madrid başvurusu için, başvurulacak markanın menşei ülkede başvurusunun yapılmış veya tescilinin alınmış olması gerekir. Uluslararası marka tescil başvurusu bu yerel başvuru üzerinden gerçekleştirilir. Böylece Madrid başvurusu yapılırken, menşei ofise yapılmış olan marka başvurusunda kullanılan marka ismi, sınıfları ve logo kullanılır. Marka sınıflarının kapsamında azaltma yapılabilir ancak ekleme yapılamaz.

Menşei ülkede başvuru şartını sağlayan her marka sahibi, başvuran bilgileri, gerekli istenilen sınıflar ve ülkelerin belirtildiği bir form ve WIPO’ya yapılacak ödeme dekontu ile başvuru yapabilir.

Madrid Başvurusu Süreci

Başvuru yapıldıktan sonraki ilk adımda, WIPO yapılan başvuruyla ilgili şekli inceleme gerçekleştirir. Şekli incelemede, başvurunun ve belgelerin doğruluğu ile ilgili bir kontrol yapılır. Şekli inceleme sonucunda uygunluğuna karar verilen başvuru, WIPO resmi bülteninde yayınlanarak, WIPO tarafından uluslararası marka başvurusu olarak resmi kaydı gerçekleştirilir. Bu aşamadan sonra WIPO, uluslararası marka başvurusunu akit taraflara (tescil için seçilen ülke ofislerine) bildirir ve süreç ulusal ofislerde ülkelerin kendi mevzuatları kapsamında ilerler. WIPO’nun akit taraflara yaptığı bildirimden sonraki 18 ay içinde akit taraflar, marka ile ilgili alınan kararı WIPO ‘ya bildirmek zorundadır. Bu süre içinde yapılmayan bir ret bildiriminde, marka tescil edilmiş olarak kabul edilir. Herhangi bir akit tarafta alınan tescil ya da ret kararı diğer taraflardan bağımsızdır.

Madrid Başvurusu Ücretleri

Madrid başvurusunda, hem menşei ofis olan Türk Patent Kurumu’na hem de WIPO’ya ödeme yapılır. Türk Patent Kurumu’na 440 Türk Lirası marka resmi bildirim ücreti ödemesi yapılır. WIPO’ya yapılan resmi harç ödemesi ise İsviçre Frangı (CHF) olarak yapılır ve marka sınıflarına, markanın renkli olup olmamasına, toplu veya garanti marka olup olmaması ve koruma için seçilen ülkelere bağlı olarak miktar değişkenlik gösterir.

Uluslararası Tescilin Ulusal Tescile Bağlılık Süreci

Madrid başvurusu sırasında markanın menşei ofiste yapılmış olan ulusal tescili, uluslararası tescile 5 yıl boyunca bağlıdır. Bu süreçte menşei ofiste, ulusal tescil ile ilgili alınan marka iptali durumunda uluslararası marka tescili de etkilenir. Aynı şekilde menşei ülke ulusal marka başvurusu üzerinden yapılan uluslararası marka başvurusu durumunda, başvurunun reddedilmesi veya geri çekilmesi durumunda, uluslararası başvuru da aynı karardan etkilenir. Uluslararası başvurunun tescil tarihinden 5 yıl sonra, uluslararası marka tescili, menşei ofiste yapılan marka tescilinden bağımsız hale gelir. Madrid Protokolü kapsamında uluslararası marka başvurusuyla ilgili sorularınız ve detaylı bilgi için Defans Patent ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp'tan Yaz!