E-ticaret Siteleri İçin Marka Tescili, Kritik Derecede Önemlidir

E-ticaret

E-ticaret sitelerinde benzer marka kullanımı ve marka tescili son dönemin en önemli konularından birisi olmaya devam ediyor. Covid-19 küresel salgını ile beklentilerin çok ötesinde büyüyen sektör için marka tescili ve markanın korunması daha da önemli bir hal almıştır. Bu yazıda marka tescilinin e-ticaret siteleri için öneminden bahsedeceğiz.

Marka tescili ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “Marka tescili nedir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

2020 yılının başlarından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 küresel salgını yaşam şekillerini değiştirmekle beraber alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdi .Hali hazırda büyümesi devam eden e-ticaret sektörü insanların evlerinden çıkmaması, alışverişlerini evden ve çevrimiçi olarak yapmaya başlamasıyla neredeyse herkesin gündemine girdi. Türkiye’de ise trendyol.com, amazon.com, gittigidiyor.com ve hepsiburada.com markalı e-ticaret siteleri hem doğrudan satış hem de pazaryeri uygulamaları ile dikkat çekmeye başladılar. 

E-ticaret Sitesinde Markamı Nasıl Korurum

Marka; bir işletmenin, şirketin veya  mal ve/veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir. Marka Koruması tescilli markalar açısından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda özel hükümlerle ile düzenlenmiştir. Tescilli ya da tescil başvurusu yapılmış marka, sahibine kendi markasıyla aynı ya da ayırt edilemeyecek derecede benzer markaların aynı mal ya da hizmetlerde kullanılması halinde;

  • Fiilin tecavüz olup olmadığının tespiti
  • Muhtemel tecavüzün önlenmesi.
  • Tecavüz fiillerinin durdurulması.
  • Tecavüzün kaldırılması ile maddi ve manevi zararın tazmini.
  • Tecavüz oluşturan veya cezayı gerektiren ürünler ile bunların üretiminde münhasıran kullanılan cihaz, makine gibi araçlara, tecavüze konu ürünler dışındaki diğer ürünlerin üretimini engellemeyecek şekilde el konulması.
  • El konulan ürün, cihaz ve makineler üzerinde kendisine mülkiyet hakkının tanınması.
  • Tecavüzün devamını önlemek üzere tedbirlerin alınması, özellikle masraflar tecavüz edene ait olmak üzere el konulan ürünler ile cihaz ve makine gibi araçların şekillerinin değiştirilmesi, üzerlerindeki markaların silinmesi veya sınai mülkiyet haklarına tecavüzün önlenmesi için kaçınılmaz ise imhası.
  • Haklı bir sebebin veya menfaatinin bulunması hâlinde, masrafları karşı tarafa ait olmak üzere kesinleşmiş kararın günlük gazete veya benzeri vasıtalarla tamamen veya özet olarak ilan edilmesi veya ilgililere tebliğ edilmesi.
  • Söz konusu ürün, cihaz ve makinelerin değeri, tazminat miktarından düşülür. Bu değerin kabul edilen tazminat miktarını aşması hâlinde, aşan kısım hak sahibince karşı tarafa ödenir.
  • Mahkeme kararının kamuya ilan yoluyla duyurulması
  • Tazminat davaları (maddi, manevi ve itibar tazminatı )
  • Delillerin tespiti,
  • İhtiyati Tedbir,
  • Gümrüklerde el koyma tedbirleri için hukuki girişimlerde bulunabileceği gibi,
  • Ceza Davası açılması maksadıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunabilirler. 

Burada dikkat edilmesi gereken ve en çok karıştırılan konulardan birisi ise marka sahiplerinin kendilerine ait ürünlerin satışını engelleyebilecekleri düşüncesidir. Halbuki tescilli ya da tescil başvurusu yapılmış marka sahibi tarafından ticarete çıkarılmış ve satılmış ürünlerin bir diğer mağaza tarafından satışı engellenemez, ancak diğer mağazanın adı tescilli markaya tecavüz teşkil ediyorsa ya da sahte ürünler üzerinde markanın kullanılması ve benzeri hallerde marka sahibi yukarıda sayılı haklarını kullanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp'tan Yaz!